Мультикультуралізм у польських університетах та компаніях

1291
Facebook Twitter
Мультикультуралізм у польських університетах та компаніях

Є багато переваг навчання та роботи у міжнародному середовищі, хоча є й деякі недоліки. Які саме? Обговоримо це у статті, тому її варто прочитати, як студентам, так і випускникам, які вже вийшли або планують вихід на ринок праці РП.

Мультикультуралізм — досить двозначний термін. Відноситься до факту співіснування у конкретній області, у державі або організації людей, які представляють різні нації, культури, релігії. Його також можна розуміти як політику, спрямовану на підтримку всіх груп у товаристві, в якому меншість може залишатися відособленою, але також має можливість інтегруватися з іншими. Бажання польських університетів залучити абітурієнтів з-за кордону, а також відкритий ринок праці Республіки Польща сприяють багатокультурності, а дефіцит працівників у багатьох галузях змушує роботодавців бути відкритими до прийняття на роботу фахівців з інших країн. Є багато переваг навчання та роботи у міжнародному середовищі, хоча є й деякі недоліки. Які саме? Обговоримо це у статті, тому її варто прочитати, як фактичним студентам польських ВНЗ (попри країну походження), так і випускникам, які вже вийшли або планують вихід на ринок праці РП.

Мультикультуралізм в освітніх установах та на роботі — плюси та мінуси

Мультикультуралізм в Польщі є не просто наслідком технологічної революції та глобалізації. Кілька століть тому поляки співіснували з представниками інших націй, та Річ Посполита фактично були домом для литовців, русинів, а також татар, німців, латишів та євреїв. Своєрідне поєднання етнічних груп, релігій, мов та культур вимагає терпимості, взаємного визнання та вироблення загальних правил. Та це не змінилося. Мультикультуралізм у контексті навчальних закладів більшою мірою є позитивним аспектом (оскільки іноземні кандидати на навчання знають мову хоча б на рівні В1 та налаштовані на максимально швидке знайомство з культурою країни). Водночас дане поняття є великою проблемою для всієї організації, зокрема, відділу кадрів польських компаній. Багато роботодавців прямо визнають, що їхня фірма не готова подолати бар'єри, що виникають у результаті культурних відмінностей. Однак це не завжди так важливо, як може здатися.

У контексті мультикультуралізму варто згадати нову концепцію Маклюена про глобальне село. Згідно з цим, люди, які живуть навіть у віддалених місцях, завдяки електронним засобам масової інформації, мають схожий досвід, використовують одні й ті ж продукти та відчувають схожі переживання. Просторові та часові бар'єри розмиваються. Події Хелловіна або зниження цін з нагоди Чорної п'ятниці кілька років тому були досить незначним явищем у Польщі — сьогодні важко знайти магазин, який їх ігнорує.

Аналогічно на ринку праці — підприємці все частіше наймають людей з-за кордону, створюють команди, які спілкуються в основному англійською мовою. Їх різноманітні традиції, типи культури та методи роботи сприяють інноваціям та створюють конкурентоспроможність компанії.

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що студенти, які навчаються в інтернаціональному середовищі, мають ширший кругозір, можуть поглянути на майбутню професію або досліджувану проблематику з різних сторін, а також впевненіші у плані використання польської та англійської мов.

Підсумовуючи, зауважимо, що в інтернаціональних групах у ВНЗ, та компаніях спочатку складніше розробити ефективні форми спілкування. У підсумку, якщо все налагоджено, кожному вдасться почерпнути для себе максимум та принести найбільшу кількість вигод підприємству, у разі багатонаціональної командної роботи над проєктом. У подібних колективах, перш за все, швидко проходить обмін досвідом та знаннями. Робота у корпорації, в якій можна дізнатися іншу точку зору, методологію або звички, як і навчання в інтернаціональних університетах, мають позитивний вплив на розвиток особистості. Мультикультуралізм, однак, вимагає поваги до інакшості, терпимості та прийняття відмінностей, а також вміння вести діалог та йти на компроміс.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини