Мультикультуралізм у польських університетах та компаніях

1002
Facebook Twitter
Мультикультуралізм у польських університетах та компаніях

Є багато переваг навчання та роботи у міжнародному середовищі, хоча є й деякі недоліки. Які саме? Обговоримо це у статті, тому її варто прочитати, як студентам, так і випускникам, які вже вийшли або планують вихід на ринок праці РП.

Мультикультуралізм — досить двозначний термін. Відноситься до факту співіснування у конкретній області, у державі або організації людей, які представляють різні нації, культури, релігії. Його також можна розуміти як політику, спрямовану на підтримку всіх груп у товаристві, в якому меншість може залишатися відособленою, але також має можливість інтегруватися з іншими. Бажання польських університетів залучити абітурієнтів з-за кордону, а також відкритий ринок праці Республіки Польща сприяють багатокультурності, а дефіцит працівників у багатьох галузях змушує роботодавців бути відкритими до прийняття на роботу фахівців з інших країн. Є багато переваг навчання та роботи у міжнародному середовищі, хоча є й деякі недоліки. Які саме? Обговоримо це у статті, тому її варто прочитати, як фактичним студентам польських ВНЗ (попри країну походження), так і випускникам, які вже вийшли або планують вихід на ринок праці РП.

Мультикультуралізм в освітніх установах та на роботі — плюси та мінуси

Мультикультуралізм в Польщі є не просто наслідком технологічної революції та глобалізації. Кілька століть тому поляки співіснували з представниками інших націй, та Річ Посполита фактично були домом для литовців, русинів, а також татар, німців, латишів та євреїв. Своєрідне поєднання етнічних груп, релігій, мов та культур вимагає терпимості, взаємного визнання та вироблення загальних правил. Та це не змінилося. Мультикультуралізм у контексті навчальних закладів більшою мірою є позитивним аспектом (оскільки іноземні кандидати на навчання знають мову хоча б на рівні В1 та налаштовані на максимально швидке знайомство з культурою країни). Водночас дане поняття є великою проблемою для всієї організації, зокрема, відділу кадрів польських компаній. Багато роботодавців прямо визнають, що їхня фірма не готова подолати бар'єри, що виникають у результаті культурних відмінностей. Однак це не завжди так важливо, як може здатися.

У контексті мультикультуралізму варто згадати нову концепцію Маклюена про глобальне село. Згідно з цим, люди, які живуть навіть у віддалених місцях, завдяки електронним засобам масової інформації, мають схожий досвід, використовують одні й ті ж продукти та відчувають схожі переживання. Просторові та часові бар'єри розмиваються. Події Хелловіна або зниження цін з нагоди Чорної п'ятниці кілька років тому були досить незначним явищем у Польщі — сьогодні важко знайти магазин, який їх ігнорує.

Аналогічно на ринку праці — підприємці все частіше наймають людей з-за кордону, створюють команди, які спілкуються в основному англійською мовою. Їх різноманітні традиції, типи культури та методи роботи сприяють інноваціям та створюють конкурентоспроможність компанії.

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що студенти, які навчаються в інтернаціональному середовищі, мають ширший кругозір, можуть поглянути на майбутню професію або досліджувану проблематику з різних сторін, а також впевненіші у плані використання польської та англійської мов.

Підсумовуючи, зауважимо, що в інтернаціональних групах у ВНЗ, та компаніях спочатку складніше розробити ефективні форми спілкування. У підсумку, якщо все налагоджено, кожному вдасться почерпнути для себе максимум та принести найбільшу кількість вигод підприємству, у разі багатонаціональної командної роботи над проєктом. У подібних колективах, перш за все, швидко проходить обмін досвідом та знаннями. Робота у корпорації, в якій можна дізнатися іншу точку зору, методологію або звички, як і навчання в інтернаціональних університетах, мають позитивний вплив на розвиток особистості. Мультикультуралізм, однак, вимагає поваги до інакшості, терпимості та прийняття відмінностей, а також вміння вести діалог та йти на компроміс.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини