Можливості отримання ПНП для іноземних студентів

6166
Facebook Twitter
Можливості отримання ПНП для іноземних студентів

Для законного тривалого проживання у РП, спочатку потрібно відкрити довгострокову візу категорії D, але, плануючи залишитися й після навчання у цій країні, доречно подумати про оформлення посвідки на проживання.

Найчастіше, молоді люди вибирають отримання необхідної кваліфікації за кордоном, оскільки мають чітко намічений план на побудову кар'єри, або здатні побачити більше перспектив у іноземній державі, ніж на Батьківщині. Українці не є винятком з категорії прагматичних абітурієнтів, через це, вони віддають перевагу університетам Республіки Польща. Установи цього європейського куточка залучають кандидатів на навчання з країн СНД та інших іноземців через порівняно низьку плату за освітній рік, адекватні додаткові витрати, великі перспективи після отримання диплома та можливості на легальних підставах облаштуватися у Польщі або інших країнах Європи. Для законного тривалого проживання у РП, спочатку потрібно відкрити довгострокову візу категорії D, але, плануючи залишитися й після навчання у цій країні, доречно подумати про оформлення посвідки на проживання (Карти Побиту). Саме про останній документ, який можуть оформити студенти університетів Польщі та інші іноземці, які мають на це підстави, ми поговоримо детально у даній статті.

Коли та яким чином іноземці можуть отримати Карту Побиту (ПНП)?

Розглядаючи отримання Карти Побиту українцями та іншими іноземцями, які отримують освіту в одному з університетів РП, фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що цей процес більш трудомісткий, ніж відкриття (продовження) візи, але це більш далекоглядний варіант. Посвідка на тимчасове проживання видається іноземцям, коли метою перебування у країні є отримання або продовження навчання на бакалавраті (стаціонарна форма), освіта другого циклу (магістратура), проходження докторантури або придбання диплома МВА. Карта Побиту видається, якщо ці дослідження є продовженням або доповненням досліджень, що проводяться іноземцем в іншій країні ЄС. Щоб отримати дозвіл на проживання у навчальних цілях, іноземець повинен своєчасно виконати наступні умови:

— подати довідку з університету про вступ до польської установи освіти або про продовження навчання відповідно до необхідної моделі;

— надати підтвердження плати за навчання, якщо він/вона отримує або продовжує оплачувану освіту;

— мати медичну страховку (потрібно представити документи, які підтверджують наявність поліса медичного страхування);

— мати достатні фінансові ресурси для покриття вартості життя у Польщі (діапазон достатньої кількості коштів краще уточнити у воєводстві, на території якого відбувається проживання та навчання);

— мати достатні фінансові ресурси для покриття вартості зворотної поїздки до країни походження або проживання;

— мати місце проживання, в якому потрібно замельдуватися (прописатися без права претендувати на майно).

Перша тимчасова посвідка на проживання з метою навчання в університеті надається на термін 15 місяців. Якщо документи, представлені студентом, що подає заяву на отримання дозволу, виправдовують його перебування у Польщі менше ніж на один рік, перший дозвіл видається на період навчального року. Можливий варіант продовження зазначеного вище періоду на 3 місяці (це означає, наприклад, що якщо до кінця навчального року 5 місяців, ця тимчасова посвідка на проживання буде видана на 8 місяців).

Підсумовуючи, варто підкреслити, що у разі, якщо вдалося отримати першу посвідку на проживання на підставі навчання, кожна наступна буде мати більший термін використання. Звичайно, процес оформлення Карти Побиту забирає трохи більше часу, ніж відкриття візи, але це окупиться, оскільки даний документ надає більш широкі можливості та діє при будь-якому розкладі — довше. Особиста справа кожного, як чинити з цим типом документів, але далекоглядні студенти прагнуть отримати ПНП, як тільки це дозволяють умови.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2025 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини