Можливість вступати двічі на рік? Чим це корисно для українських абітурієнтів?

1770
Facebook Twitter
Можливість вступати двічі на рік? Чим це корисно для українських абітурієнтів?

Як саме відбувається зимова вступна кампанія? Чому ця можливість так важлива для учнів випускних класів українських шкіл? Обговоримо питання у статті.

Українські абітурієнти все частіше приймають рішення отримувати кваліфікацію за кордоном. Причому тепер, коли гривня зміцнила позиції, подібне рішення стало ще обґрунтованішим. Все частіше вибір багатьох прагматичних молодих людей зупиняється на університетах Республіки Польща, оскільки у цій європейській країні можна отримати якісний диплом з адекватною платою за освітній рік, який відкриває великі перспективи глобального працевлаштування. Буває, що з якихось причин учні не встигають вступити влітку, та, якби мова йшла про українські ВНЗ, то їм довелося б чекати цілий рік. Але у Польщі ця ситуація вирішується, адже подати документи та бути зарахованим можна двічі на рік. Як саме відбувається зимова вступна кампанія? Чому ця можливість так важлива для учнів випускних класів українських шкіл? Обговоримо питання у статті.

Коли проходять вступні кампанії в університетах Польщі?

У польських університетах академічний рік розділений на 2 семестри: зимовий та літній, причому вступити можна з будь-якого. Якщо Ви не встигли вчасно підготувати пакет документів на літній вступний період, що має на увазі старт навчання у жовтні, або тільки прийшли до висновків, що Вам необхідно здобути освіту, або маєте інші причини вступати до університету РП, можете обирати ВНЗ та спеціальність, а також збирати документи для вступу на зимовий набір. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що дати початку та закінчення подачі документів, відрізняються, залежно від обраного навчального закладу. У цьому випадку також роль грає форма власності університету: у приватних набір починається та закінчується пізніше. Щоб зорієнтувати, зауважимо що на зимовий семестр варто подавати документи з середини червня, до середини липня. Водночас на літній семестр, бажаючи почати навчання з лютого-березня, потрібно відправляти документи у грудні-січні.

Як виглядає початок навчання студента польського ВНЗ, що вступив на літній семестр?

Тут все залежить від кількості учнів, котрі вступили на одну спеціальність. Варто зауважити, також дві важливі деталі. По-перше, університети не надають під час зимової вступної кампанії можливість вибору всіх спеціальностей, які присутні у ВНЗ. Це є незначним мінусом, але справедливо відзначимо, що представлені майже всі факультети, та іноді навіть краще вибрати суміжну область, адже вона швидше за все більш затребувана. По-друге, конкуренція значно нижче, а це значить, що Ви маєте більше шансів потрапити на бажані дослідження. Що стосується навчання, у разі, якщо зібралася велика група студентів в одному напрямку, керівництво навчальної структури може прийняти рішення про те, що вона піде своїм навчальним графіком, починаючи з предметів першого семестру. Якщо молодих людей, котрі вступили було лише кілька, вони приєднуються до чинного потоку, а перший курс складають після закінчення 6 семестру — на бакалавраті, 7-го — під час навчання для досягнення ступеня інженера. Зауважимо, що якщо й виникають складнощі в учнів, які вступили з другого семестру, то вони незначні та переборні.

Підсумовуючи, зауважимо, що навчання у польських ВНЗ, на сьогодні, обходиться недорого, відкриває доступ на міжнародний ринок праці та дозволяє відбутися, як професіонал, та як особистість. Не всі встигають або бажають вступити під час літньої кампанії, але не варто засмучуватися, адже польські університети дозволяють втілити це з будь-якого академічного семестру. Процес вступу не відрізняється, є лише різниця у плані старту навчання, але для цілеспрямованих українців — це не є бар'єром.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Останні місця - Вступ на осінь 2024 зі знижкою 50%

Акція 499 євро 250 євро

Останні місця - Вступ на осінь 2024 зі знижкою 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини