Молоді люди на ринку праці Республіки Польща

1500
Facebook Twitter
Молоді люди на ринку праці Республіки Польща

Чи можна знайти на ринку праці кваліфікованих людей старше тридцяти? Чи загрожує безробіття молодим працівникам? Кому важче знайти роботу? Відповіді на ці питання Ви знайдете у статті.

Роботодавці у Республіці Польща охоче наймають молодих людей та дають їм можливість отримати свій перший професійний досвід? Чи можна знайти на ринку праці кваліфікованих людей старше тридцяти? Чи загрожує безробіття молодим працівникам? Кому важче знайти роботу? Відповіді на ці питання Ви знайдете у статті.

Становище молоді на ринку праці

Яка ситуація випускників на ринку праці? Період до 30 років визначається як найскладніший у кар'єрі. Це пов'язано з більшою невизначеністю, відсутністю очікуваної професійної стабільності та відповідного досвіду людей у цьому віці. Все це у поєднанні з нерозвиненими професійними контактами стосується тих людей, які тільки що закінчили навчання та починають будувати свою кар'єру більше за інших.

Рівень та профіль освіти значною мірою впливають на стан молоді на ринку праці. Чим вища кваліфікація, тим легше отримати хорошу роботу, але навчання сама по собі не може гарантувати успіх. Студентам польських та інших європейських університетів необхідно здобути освіту у правильному напрямку. Серед людей з вищою освітою випускники у сфері інформаційних технологій та нових технологій відчувають себе краще за інших. У цій галузі дохід дуже тішить, та людям, які не мають досвіду роботи, не складно працевлаштуватися.

Можливості молодих людей на ринку праці

Молодь на ринку праці не має легких завдань. Перша робота часто сильно відрізняється від мрії. Низька оплата та прості завдання можуть бути страшними, але кращі умови праці супроводжуються великим досвідом. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що, щоб полегшити початок роботи на ринку праці, молоді люди можуть скористатися, наприклад, стажуванням або професійним навчанням, які дозволяють отримати перший важливий професійний досвід. Багато компаній організовують набір стажистів на літні канікули, а потім наймають кращих тимчасових працівників.

Як виглядає ситуація з молодими безробітними людьми у Польщі?

Згідно зі звітом GUS-u, у другому кварталі 2019 року рівень безробіття у Польщі склав 3,2% (згідно з Оглядом робочої сили). У відповідному періоді 2018 року він був нижче на 0,4% пункти, а у порівнянні з першим кварталом 2019 року — на 0,7% пункти. У другому кварталі 2019 року безробіття серед людей у ​​віці 15-24 років склало 10,4% та збільшилося на 0,2% пункти у порівнянні з другим кварталом 2018 року. Що стосується людей без професії, то у другому кварталі 2019 року вони склали 8% від загальної чисельності населення у віці 15 років та старше. З цього числа друга за величиною група (після виходу на пенсію) — школярі та студенти (16,3%).

Де та як студенти польських університетів набувають трудового досвіду?

Варто відзначити, що молоді європейці вже давно усвідомили, що ранній вихід на ринок праці може забезпечити швидку побудову кар'єри у майбутньому. Зважаючи на це, вони активно підробляють під час придбання кваліфікації. Учням польських ВНЗ, серед яких так багато іноземців, доступні варіанти проходження стажування, практики, а також робота на пів ставки або підробіток з гнучким графіком. Що стосується сфери діяльності, то для отримання м'яких навичок, можна звернутися до сфери гастрономії та гостинності. Якщо студенти бажають отримати досвід у професії, потрібно шукати вакансію, наприклад, на заміщення співробітника у декреті.

Підсумовуючи, зауважимо, що молодим людям у Польщі, втім, як в інших індустріально розвинутих країнах, буде легше вийти на ринок праці, якщо вони будуть мати перший досвід. Його можна отримати на підробках та стажуваннях, які багатьом вдається вдало поєднати з навчанням. Пам'ятайте, якщо Ви покладаєтеся тільки на статус ВНЗ, доведеться сильно розчаруватися, але докладаючи максимум зусиль, набуваючи м'яких навичок та додаткових компетенцій, вдасться успішно вийти на ринок праці, реалізовуючи свій трудовий та особистісний потенціал.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини