Міністерство науки та вищої освіти хоче створити новий список публікацій з наукових монографій

8543
Facebook Twitter
Міністерство науки та вищої освіти хоче створити новий список публікацій з наукових монографій

Ініціатива полягає у ліквідації активних хижих публікацій, які друкують книги вчених за плату, без урахування якості їх змісту та експертних оглядів.

Міністерство науки та вищої освіти Республіки Польща хоче створити новий список публікацій наукових монографій. Ініціатива полягає у ліквідації активних хижих публікацій, які друкують книги вчених за плату, без урахування якості їх змісту та експертних оглядів. Ця нова ініціатива сприйнята двозначно академічними колами Польщі, але чи буде вона прийнята, покаже тільки час.

Хижі публікації у сфері науки Польщі

Таким чином, можна вказати публікацію, друкувати всі отримані наукові роботи за окрему плату. Пройшовши цей шлях, надруковані книги не переходять до експертів та не рецензуються, а це значить, що вони не завжди демонструють високу якість.

Конституція для науки, що це?

Конституція науки протидіє цій проблемі, яка набрала чинності 1 жовтня 2018 року. У рамках своїх принципів, вона вводить нову систему оцінки списку публікацій наукових монографій. Передбачається, що зміни в основному вплинуть на спосіб друку публікацій. Раніше всі отримували однакову кількість балів після релізу, але тепер він буде реформованим.

Головне припущення Міністерства науки та вищої освіти Польщі — створити список монополістів, оскільки вважається, що це допоможе вирішити, які опубліковані книги можуть вважатися науковими. Планується, що це також буде якісно впорядкована система — завдяки чому Міністерство науки та вищої освіти хоче запобігти зловживанням, котрі часто відбуваються так званими хижими видавництвами. Міністерство не хоче ділити видавців на кращі та гірші підприємства, тому списку не буде повністю закритий, інші установи зможуть, при потребі, його знайти.

Видавничий відділ

У новому списку публікацій наукових монографій, буде можливість побачити поділ на дві групи. Перша буде призначена для установ, що відповідає етичним та науковим стандартам — у цьому випадку дослідник отримає 80 балів за свою публікацію. Представники другої групи (200 балів) можуть розраховувати на більше. До неї увійдуть публікації з першої частини, які характеризуються високим визнанням та міжнародним авторитетом.

Повний список публікацій з наукових монографій буде опублікований Міністерством науки та вищої освіти Польщі на початку 2019 року.Оцінка монографій, посібників для гуманістів та представників громадських наук, а також боротьба з масовим виробництвом слабких статей. Це основні пункти Положення, опублікованого Міністерством науки та вищої освіти, що стосуються підготовки списків наукових журналів та публікацій. Списки маркованих журналів та публікації монографій є дуже важливим елементом системи оцінки наукової діяльності дослідників. Саме тому наукове співтовариство буде грати головну роль в їх створенні, сам процес буде більш прозорим та сфокусованим на науковому вдосконаленню.

Які бази даних будуть включені до списку журналів MNiSW?

Остаточна форма списку наукових журналів та рецензованих матеріалів міжнародних конференцій, як уже раніше згадувалося, буде оголошена у першій половині 2019. Згідно з виданою з постановою, вона буде включати:

— журнали, включені до міжнародних баз даних Scopus та Web of Science;

— закордонні наукові журнали у сфері гуманітарних наук, соціальних та богословських наук, включені до бази даних ERIH +, яка у результаті експертної оцінки буде визнана тою, котра має міжнародну репутацію;

— до 500 польських наукових журналів, що фінансуються у рамках програми "Підтримка наукових журналів", яких ще немає у вищезазначених базах даних;

— рецензовані матеріали міжнародних IT-конференцій, що мають не менш ніж C ранг в Асоціації комп'ютерних досліджень та освіти Австралії (CORE).

Природно, це безперечно обмежить масове виробництво статей та дасть вченим можливість працювати над цінними публікаціями, але як все обернеться, буде відомо лише через певний час.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини