Ментальність поляків: секрети етикету

11448
Facebook Twitter
Ментальність поляків: секрети етикету

Якщо Ви плануєте отримувати в одному з університетів вищу освіту або налагоджувати бізнес, Вам неодмінно варто прочитати цю статтю, оскільки в ній ми детально розповімо про ментальність поляків.

Не має значення, на який термін Ви вирішили відвідати іноземну державу, а також що є метою візиту, при підготовці до закордонної поїздки варто хоча б поверхньо ознайомитися з менталітетом країни та іншими специфічними особливостями. Республіка Польща хоч і близька українцям по духу держава, але польський народ, особливо корінні жителі істотно відрізняються ментальністю, манерами поведінки та навіть побутовими звичками. Як показує практика спілкування з громадянами Польщі, попри сферу діяльності, міста проживання та достаток — жителі РП дуже привітні, взаємно ввічливі та добродушні, хоча, більшість має звичку нарікати без приводу. Якщо Ви плануєте відвідати польські міста в якості туриста, отримувати в одному з університетів вищу освіту або налагоджувати бізнес, Вам неодмінно варто прочитати цю статтю, оскільки в ній ми детально розповімо про ментальність поляків.

На що спочатку звернути увагу, при первинному приїзді в РП?

Як і у всіх інших європейських країнах, в Польщі вітання залежить від часу доби, та ігнорувати це не варто. З вже знайомими людьми навіть більш доречно при зустрічі обмінюватися рукостисканнями, а з хорошими знайомими можна цілуватися у щоку. При зверненні до незнайомої, малознайомої, знайомої та інших осіб, фактично в будь-якій ситуації та структурі, необхідно додавати шанобливе пан/пані. Цю приставку додають, як до імені, так і до прізвища співрозмовника. У громадському транспорті та інших місцях прийнято дотримуватися стандартних правил пристойності: пропускати жінок вперед, відкривати двері, притримувати ліфт, поступатися місцем у транспорті. Особливо уважно поляки стежать за ставленням до людей похилого віку, не допускаючи того, щоб вони їхали стоячи.

Також категорично заборонено курити на зупинках та інших громадських місцях, причому це контролюється як самими городянами, так і поліцією, яка виписує істотні штрафи, за порушення такого типу порядку.

Інші індивідуальні та традиційні особливості корінних жителів Польщі

Безсумнівно, збираючись до Польської Республіки варто пам'ятати, що її корінні жителі — це дуже релігійні люди (більша частина), які з повагою, прихильністю та дуже трепетно ​​ставляться до сім'ї та сімейних цінностей. До слова, у день Різдва ніхто не ходить в гості, всі збираються у колі сім'ї та святкують тільки вдома, тим самим віддаючи данину сім'ї та роду. У селах збереглися традиції, за якими в понеділок, після Великодня молоді люди обливають один одного водою, святкуючи Вливаний Понеділок.Неодмінно згадаємо гостьовий та столовий етикет, який має на увазі поведінку поляків у ресторанах, мілкбарах та інших закладах громадського харчування. У Польщі, як і інших цивілізованих країнах, відвідувачі закладів громадського харчування ввічливо та чемно спілкуються з обслуговуючим персоналом.

Ніхто не ставить себе вище інших, бажаючи кликнути та зробити замовлення, поляки звертаються «пане/пані офіціант». Що стосується чайових, вони, найчастіше, включені до рахунку, але якщо ні, то залишають не менш ніж 10% від суми замовлення. Приходячи в гості пам`я тайте, що спочатку пригощатимуть суп, а вже далі інші закуски.Підбиваючи підсумки, фахівці UP-STUDY хотіли б підкреслити, що багато ментальних особливостей поляків залежать і від конкретного регіону. РП — цікава, яскрава країна, в якій приємно як провести кілька днів, так і вчитися, працювати та просто жити. Будучи державою Європи, нація розвивається в ногу з часом, не забуваючи шанувати свої традиції та нести свої особливості крізь століття.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини