Магістратура в Польщі та в Німеччині. У чому відмінності?

6979
Facebook Twitter
Магістратура в Польщі та в Німеччині. У чому відмінності?

У даній статті ми обговоримо питання, які стосуються специфіки навчання на магістратурі у Німеччині та в Польщі, і доцільність вибору кожної країни, для здобуття вищої освіти.

Вища освіта за кордоном має багато спільних рис, оскільки, більшість європейських країн підписали Болонську декларацію, та, відповідно, мають схожий освітній процес та однотипні навчальні програми. Тим не менш, є велика різниця, вчитися на магістра в Республіці Польща або в Німеччині. Хоча обидві країни однаково визнають дворівневу систему освіти, саме навчання, для присвоєння науково-кваліфікаційного ступеня магістра, істотно відрізняється. Також, величезна різниця в ціновій політиці та можливості вступу на бюджетне відділення. Українці, які обрали польські ВНЗ мають, як мінімум, 4 способи, претендувати на пільгове навчання, в Німеччині — тільки на загальному конкурсі. У даній статті ми обговоримо питання, які стосуються специфіки навчання на магістратурі у Німеччині та в Польщі, і доцільність вибору кожної країни, для здобуття вищої освіти.

Особливості німецької магістратури

Проходження магістратури в одній з німецьких установ вищої освіти — це, без сумнівів, рішучий крок, але варто зважити всі за та проти. Врахуємо, що, на відміну від інших європейських країн, тут отримання другого ступеня має дві траєкторії. Тобто, всі програми навчання на магістра, як англійською, так і німецькою мовою, розділені на:

1. Konsekutive Masterstudiengänge. Це ті програми, які розроблені, для поглиблення знань, отриманих на бакалавраті. Спеціальності дублюються, та, під час проходження курсу, студенти, які мають диплом бакалавра, не лише заглиблюються у вивчення напряму, але отримують практичні навички взаємодії в европейському суспільстві. Після зарахування в німецький освітній заклад на такий курс, формуються групи та є чіткий перелік предметів, над якими потрібно ретельно працювати.

2. Weiterbildende Masterstudiengänge. Програми, які розроблені автономно, тобто, не залежать від того, яка спеціальність вказана у бакалаврському дипломі. Можна вибрати програму, яка абсолютно не збігається з попередньою, та повністю її подужати, під час навчання. Груп, як таких, не буває, оскільки вивчаються предмети, які студенти обирають самостійно.

Чим відрізняється польська магістратура?

Українці, які отримали ступінь бакалавра на Батьківщині або в Польщі, в основному, як показує практика фахівців UP-STUDY, продовжують навчання саме у РП. Тут, як і у Німеччині є можливість як продовжити за раніше обраним фахом, так і вибрати суміжний, або навіть повністю протилежний напрям, тільки, цьому не надається таке глобальне значення. Магістратура для українців в Польщі може бути навіть безкоштовною, якщо є Карта Поляка, високі досягнення або вдасться завоювати грант на навчання. Вибір спеціальностей ширше польською мовою, але, самі рейтингові, такі як інформатика, архітектура, будівництво та інші, які приносять високий дохід та мають популярність — можна освоїти й англійською. Перевагою польської освіти, незалежно від науково-кваліфікаційного ступеня, є ідеальне співвідношення між ціною та якістю, викладацький склад, який має іноземний досвід та невисокі супровідні витрати.

Варто зауважити, що українцям значно комфортніше навчатися в Польщі, оскільки, не так відчувається мовний та культурний бар'єр. Особливо радує те, що, при зміні пріоритетів країни, з польським дипломом можна працевлаштуватися в будь-якій державі не тільки Європи, а й США, Канади та Австралії.

Підсумовуючи, варто зауважити, що, щодо якості, вибрати де краще вчитися, в РП або Німеччині — не вийде, адже вона на висоті в обох країнах. Що стосується оплати навчання та додаткових витрат, то, навчаючись в німецьких ВНЗ, витрати будуть вищими в 2-3 рази, в порівнянні з польськими. Тому, якщо немає об'єктивної причини на переїзд до Німеччини, більш доцільно вибирати проходження магістратури в Польщі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини