Карта Поляка стане доступнішою: що необхідно знати українцям

8220
Facebook Twitter
Карта Поляка стане доступнішою: що необхідно знати українцям

Тепер, коли всі зміни набудуть чинності, ті громадяни, які прийняли рішення отримати даний документ, можуть здійснити задумане без приведення факту своїх родинних відносин.

Влада Республіки Польща внесли зміни в порядок отримання Карти Поляка. Тепер, коли всі зміни набудуть чинності, ті громадяни, які прийняли рішення отримати даний документ, можуть здійснити задумане без приведення факту своїх родинних відносин. Все що потрібно — підтвердження, що родичі були поляками за національністю. Закон вже підписаний президентом Польщі Анджеєм Дудою. Завдяки таким змінам, значно розшириться коло осіб, яким може бути надано дозвіл на проживання в Польщі.

Позитивні моменти, які несе за собою дана зміна, були обговорені польською владою, однак, є необхідність роз'яснити всі деталі. Що стосується розширення кола осіб, які мають можливість отримати Карту Поляка, то тепер, через внесених змін, на неї можуть претендувати члени сім'ї особи, яка вже має цей документ. В цьому випадку, близькі родичі, які прибули з власником картки в Польщу, надалі, будуть мати можливість отримати соціальне забезпечення від держави.Всі внесені зміни спростять процедуру подачі заяви на польське громадянство. Ті громадяни, які приїжджають до Польщі, маючи намір влаштуватися там на постійній основі, зможуть отримати національну польську візу категорії D, далі, карту постійного проживання та через рік — громадянство Республіки Польща.

На що можуть розраховувати іноземці з Картою Поляка?

По-перше, на матеріальну допомогу від держави протягом дев'яти місяців можуть розраховувати ті громадяни, які переїхали в РП на постійне місце проживання. Також, власники карти можуть претендувати на отримання субсидій для оренди житлової площі, вивчення польської мови та професійних курсів. Варто пам'ятати, що, для того, щоб претендувати на матеріальну допомогу необхідно подати прохання на отримання грошових коштів. Правда, спершу потрібно подати заяву на отримання ПМП або карти сталего побуту. Важливо знати, що ті, хто подав заяву на ПМП в кінці 2016 року, позбавляються можливості отримання грошових дотацій.Потрібно пам'ятати, що прохання про грошову допомогу необхідно подати відповідному воєводі в тримісячний період, з моменту подачі прохання на отримання ПМП. Якщо не вдалося вкластися у відведені терміни, клопотання не буде розглянута та допомога не призначається.

Всі виплати видає староста, який призначений воєводою за місцем мельдовання нерезидента з картою. Кошти можна отримати на вказаний розрахунковий рахунок, або готівкою в касах староства. Необхідно запам'ятати, що, в разі зміни місця тимчасового проживання, грошові кошти все одно потрібно буде отримувати в старостві де були видані перші гроші. Карта Поляка для українців та інших іноземців, які мають підстави претендувати на даний документ, давала й раніше багато переваг, але тепер, вона має особливу цінність. Також, вступ з документом такого типу може посприяти зарахуванню на бюджетне відділення. До речі, під час дебатів, які велися у верхній палаті, під час обговорення необхідних змін, заступник міністра внутрішніх справ Ян Дзедзичак висловив пропозицію, щодо створення польської діаспори, загальної для всіх українців, які влаштувалися за кордоном. Ще один позитивний момент полягає в тому, що тепер, документи для отримання Карти Поляка можна подавати не тільки в польські Консульства, а й в провінційні офіси.

У поточному році, Республіка Польща планує видати ще більше робочих віз (до 90 тисяч), тобто, збільшити в порівнянні з попереднім роком в півтора раза. Також, набрав сили список осіб (українських громадян), яким заборонений в'їзд на територію РП. Про те, що в'їзд в країну неможливий, учасники списку дізнаються в момент спроби перетину кордону.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини