Легальна робота в Польщі для студента. Де шукати?

6588
Facebook Twitter
Легальна робота в Польщі для студента. Де шукати?

Дана стаття буде корисна для студентів, які навчаються в ВНЗ Польщі і, бажаючи знайти додатковий заробіток, потребують інформаційної підтримки, що стосується правового аспекту даного питання і допомоги.


Якщо Ви приїхали здобувати освіту у вищих навчальних закладах Польщі, то зробили правильний вибір не тільки тому, що тут можна отримати якісний європейський диплом з помірною вартістю за навчання, але й тому, що можна прекрасно поєднувати навчання з трудовою діяльністю (підробітком). Найчастіше, підробіток не стосується обраної спеціальності, але буває і таке, що вдається знайти додатковий заробіток в сфері, яка прямо або опосередковано перетинається з обраною професією. В такому випадку можна поєднати необхідне (отримання додаткових коштів) з корисним (набуття практичних навичок майбутньої спеціальності). Дана стаття буде корисна для студентів, які навчаються в ВНЗ Польщі і, бажаючи знайти додатковий заробіток, потребують інформаційної підтримки, що стосується правового аспекту даного питання і допомоги, щодо того, де і як знайти необхідний заробіток.

Необхідні документи для роботи студента на легальних підставах в Польщі

Раніше, ситуація з підробітками ускладнювалася тим фактом, що за законодавством студентам стаціонару дозволялося працювати тільки двадцять годин на тиждень, протягом п'яти місяців (навчального семестру). Завдяки змінам, які набули чинності з травня 2015 року, закон про іноземних громадян свідчить, що учні денного відділення, які перебувають на території польської держави згідно візового дозволу, можуть працювати без часових обмежень і додаткових дозволів. Якщо у студента інший тип навчання, а перевірити його можна навіть за особливим нотатком у візі, то необхідно отримати спеціальний дозвіл. Так, якщо в графі візи «Cel wydania» вказана цифра від 10 до 14, то це підтверджує, що студент навчається на заочному відділенні, є слухачем курсу, знаходиться в країні за міжнародною програмою обміну студентами або на стажуванні (практиці).

У цьому випадку також можна працювати за своєю візою, але необхідно мати спеціальний дозвіл:

  • офіційне запрошення від роботодавця польської держави — Oswiadczenia;
  • дозвіл на роботу — Zezwolenia.

Перший документ являє собою, фактично, робоче запрошення, яке приймає форму заяви від майбутнього роботодавця, що має намір прийняти на роботу іноземного громадянина. Другий документ (Zezwolenia), не що інше, як дозвіл на трудову діяльність в Республіці Польща для особи іноземця. Зауважимо, що для заочної форми навчання дозволяється займатися трудовою діяльністю протягом п'яти робочих днів, а вихідні присвячувати навчанню.

Варіанти можливих і бажаних робіт для студентів?

Існує багато різновидів легального підробітку, в яких можуть себе залучити студенти, серед яких:

  • робота на культурних заходах. Це одна з улюблених сфер кожного студента. По-перше, можна займатися роботою, при цьому, слухаючи абсолютно безкоштовно відомих виконавців. По-друге, непогано заробити, від 10 до 12 злотих за годину роботи. Обов'язки найрізноманітніші: перенесення техніки, підготовка за лаштунками, розставлення обладнання та багато іншого;
  • розкладка товарів на полицях супермаркету (мерчендайзинг). Не важка робота в комфортних умовах з дотриманням деяких правил розставлення може принести від дев'яти до дванадцяти злотих на годину;

  • робота по догляду за дитиною (няня). Діяльність для людей, які готові брати на себе відповідальність за життя і —здоров'я дитини, з оплатою від дванадцяти злотих;
  • робота в кафетеріях, барах, бістро. Основним нюансом є наявність медичної книжки, заробітна плата від 12 злотих за годину роботи, можливі чайові.З вищесказаного випливає, що, якщо є охота та незначні навички, то можна знайти непоганий додатковий дохід, головне — бажання самого студента, а польська держава не тільки не заважає, але і сприяє такому прагненню. При стаціонарній формі навчання не треба додаткових дозволів, але варто перший рік присвятити навчанню, щоб зарекомендувати себе, як перспективного студента. Варто почати шукати підробіток з 2-3 курсу навчання. Студенти заочної форми навчання також можуть працювати, але доведеться постаратися отримати спеціальний дозвіл. Хоча для більшості — це не стає перешкодою.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини