Робота в Польщі для студентів. Як знайти підробіток?

10788
Facebook Twitter
Робота в Польщі для студентів. Як знайти підробіток?

Дана стаття буде цікава всім студентам з України, які здобувають професію в польських ВНЗ, не залежно від форми навчання та освітнього рівня, і прийняли рішення, поєднати навчальний процес з підробітком.


Не важливо, чи вчиться студент на платному відділенні або на бюджеті, як показує практика, дві третини всіх учнів, які навчаються у вищих закладах Польщі, шукають додаткового заробітку. Мотивів кілька: поліпшення власного матеріального становища, оплата освіти, бажання допомагати батькам або жага подорожей, у вільний від навчання час. Незалежно від того, що спонукало до дії, для початку, треба розібратися із законодавчою базою цього питання, а далі, знайти відповідне робоче місце зі зручним графіком. Поєднувати освіту з підробітком — складно, але, при великому бажанні, організаторських можливості і особистій дисципліні, цілком реально. Дана стаття буде цікава всім студентам з України, які здобувають професію в польських ВНЗ, не залежно від форми навчання та освітнього рівня, і прийняли рішення, поєднати навчальний процес з підробітком.

Законодавча сторона роботи для іноземних студентів

До травня 2015 року, ситуація з легальною роботою для іноземних студентів виглядала наступним чином: учні стаціонару могли займатися трудовою діяльністю до двадцяти робочих годин на тиждень, а під час зимових та літніх канікул — повний день. Після внесених в «Закон про іноземців» змін, студенти денної форми і аспіранти, мають право працювати без спеціальних дозволів та часових обмежень. З учнями на заочному відділенні, або тими, хто перебуває в Польщі на стажуванні, з міжнародного обміну студентами або на мовних курсах — ситуація трохи інакша. Щоб легально працювати в будь-яких польських компаніях, фірмах або підприємствах, необхідно отримати спеціальний дозвіл. Існує два типи документів, що дають можливість підробляти на законних засадах.

Перший — це робоче запрошення (Oświadczenie), яке, за фактом, є заявою від роботодавця про намір зачислити до трудового штату особу-іноземця. Другий — дозвіл на роботу (Zezwolenie), досить складний в отриманні документ тому, що вимагає від роботодавця, адекватного обґрунтування відмови у наймі польського громадянина, але цілком реальний.

Де і як знайти підробіток?

Це, мабуть, одне з головних питань даної теми. Дуже часто, бажання у іноземців знайти додатковий дохід не має подальшого розвитку. Багато хто не знає, як підійти до вирішення цього питання. Для початку, варто написати резюме. Українські студенти можуть вказати володіння, найчастіше, не менше як чотирма мовами, що буде великим плюсом. Тепер розглянемо найбільш імовірні варіанти, де можна шукати підробіток:

  1. У холі ВНЗ, часто розміщені дошки оголошень, на яких роботодавці пропонують різні вакансії.
  2. На порталах роботи, їх там безліч. Один з найефективніших — pl.jooble.org.
  3. Поцікавитися у друзів-студентів, котрі вже працюють.
  4. Звернеться за кваліфікованою допомогою агентства по найму. Врахуйте — це вигідно і тим, що дана організація не може стягнути з Вас плату за послуги, тільки з наймача.
  5. У мегаполісах, таких як: Варшава, Вроцлав і Краків, спеціально для студентів двічі на рік, організовуються ярмарки вакансій і спеціальні форуми, які пропонують додаткову роботу в різних сферах діяльності.

Роблячи висновки, зауважимо, що поєднувати роботу і навчання — це зріле рішення, правда, до нього потрібно підходити з повною відповідальністю. Не варто шукати підробіток з першого року навчання, краще приділити цей час освіті, і зарекомендувати себе, як студента, котрий подає великі надії. З другого-третього року навчання знайти роботу, яка буде відповідати Вашому графіку, здібностям і бажаній оплаті праці, але не забувати сумлінно ставиться до навчання. Завдяки раціональному використанню часу (на підробці і в навчанні), Ви отримаєте якісний європейський диплом і безцінний досвід роботи в трудовому колективі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини