Коледж або інститут в Польщі? Рекомендації експертів

7044
Facebook Twitter
Коледж або інститут в Польщі? Рекомендації експертів

Вибір освітніх установ Польщі — це дійсно гарне рішення, як з позиції співвідношення ціни-якості, також через перспективи, що відкриваються перед випускниками польських закладів освіти.


Вибір освітніх установ Польщі — це дійсно гарне рішення, як з позиції співвідношення ціни-якості, також через перспективи, що відкриваються перед випускниками польських закладів освіти. На сьогодні, українські школярі мають можливість вступати на навчання в польські заклади не тільки по закінченню 11 класу, але і після 9-10. Вступ в коледжі користуються невеликим попитом, але є гостра потреба розібратися в цьому питанні більш ґрунтовно. Чому віддати перевагу: коледжу або інституту Республіки Польща? Дана стаття буде цікава для всіх охочих отримати обґрунтовану відповідь на це питання, а також їх батькам. Ми порівняємо всі позитивні і негативні сторони навчання в кожній із запропонованих категорій, що зробить Ваш вибір легким і виваженим.

Особливості вступу в польські коледжі

Польська система освіти може запропонувати не тільки величезну кількість вищих навчальних закладів, таких як: інститути, університети, академії, вищі школи, а й організацій, що надають середню освіту — коледжі. Процедура вступу фактично не відрізняється від університетської системи, необхідно: заповнити анкету, надати особисті дані і атестат, сертифікат про володіння мовою на рівні В1, укласти договір, оформити візу. Навчання триває 4 роки. Тепер перейдемо до найважливішого. Українці можуть вступати до коледжу на безкоштовній основі. Чи дійсна вигідна ця, на перший погляд, перспективна пропозиція? Існує багато додаткових платежів, що перетворюють безкоштовне навчання в матеріально обтяжливе. На триразове харчування та оплату місця в гуртожитку потрібно витрачати до двохсот доларів в місяць. Забезпечення канцелярським приладдям обійдеться в $200.

Обов'язкова річна страховка від нещасних випадків в компанії PZU становить $200. Страховий медичний поліс в NFZ ще від $150 до $200. Якщо додати до цих сум ще й особисті витрати, то зрештою, річні витрати становитимуть не менше трьох тисяч доларів за два семестри, за умови економії.

Що можуть запропонувати інститути та інші ВНЗ?

Основним аргументом виступає отримання європейського диплома про вищу освіту, який визнається країнами ЄС і світом. Трохи математики, якщо Ви, після одинадцятого класу вступили до інституту Польщі, то через три роки будете мати диплом бакалавра. Довчаючись два роки в школі рідної країни і 3 в іноземному ВНЗ на виході — повноцінний диплом з можливістю працевлаштування. До того ж, вступити до установи вищої освіти можна на безкоштовне відділення. Якщо не вийде, є шанс претендувати на стипендію, виграти грант або добитися знижки на навчання. Вартість навчання у ВНЗ Варшави та інших міст більш ніж доступна. У Державних ВНЗ від €1500, а в недержавних — від €720. Українці вважають за краще приватні університети тому, що плата за навчання нижча, якість відмінна, і вони націлені на просування своїх випускників на роботу в міжнародні компанії.

Підбиваючи підсумки, варто виділити, що набагато перспективніше закінчити повну середню освіту в Україні, а польські вищі навчальні заклади вибирати для досягнення ступенів вищої освіти. Хоча, поїхати в іншу країну з метою освіти відразу після дев'ятого класу виглядає заманливо, це необачний вчинок, витрати якого не окупаються. Ми не нав'язуємо свою думку, просто зважування всіх плюсів і мінусів кожної розглянутої структури, демонструє доцільність вибору інститутів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини