Як отримати ПМП в Польщі?

8144
Facebook Twitter
Як отримати ПМП в Польщі?

Дана стаття буде цікава всім громадянам України, які з тих чи інших причин хочуть придбати постійне місце проживання в Польщі через те, що будуть розглянуті всі особливості такого оформлення.

Якщо у Вас з'явилося бажання та підстави змінити місце проживання, то одним днем ​​це питання не вирішити, адже для документів, які дозволять проживати на законних підставах в іншій державі потрібні певні терміни проживання, на території тієї країни. Республіка Польща, на відміну від інших держав Європи, які тільки посилюють імміграційний процес для жителів України, в останні кілька років навпаки полегшує та спрощує процедуру оформлення ПНП (карту побиту) та ПМЖ (картка стала побиту). І, хоча з юридичної точки зору ПМП і Karta Stałego Pobytu відрізняються, адже перше є винятковими правами, які набуває іноземець, а друге — документальним підтвердженням цих прав, по суті їх можна ототожнювати. Дана стаття буде цікава всім громадянам України, які з тих чи інших причин хочуть придбати постійне місце проживання в Польщі через те, що будуть розглянуті всі особливості такого оформлення, визначені категорії громадян, які можуть претендувати на Карту та інші важливі деталі.

Хто може отримати постійне місце проживання в Республіці Польща?

Польський уряд стабільно переглядає закони, які стосуються іноземців та їх легального перебування на території держави, адже кожен іноземний громадянин зможе реалізувати себе у Польщі як на робочих місцях, так і у навчальних закладах, та, таким чином внесе свою частку у розвиток економіки. У змінах «Закону про іноземців», чітко визначено, хто саме має можливість та підстави оформляти ПМП:— громадяни країн СНД, які є власниками Карти Поляка, та планують переїхати до РП;— діти поляків, або тих осіб, які вже мають Karta Stałego Pobytu;— особи, які за походженням є поляками, мають документальне підтвердження та мають намір жити в польських містах;— чоловік/дружина польського громадянина, які проживали на цій території понад два роки по ПНП, та знаходяться в шлюбі від трьох років;

— особа іноземного походження, яка проживала в РП останні 5 років на підставі ПНП. Тут є нюанси, якщо це стосується студентів, які навчаються в середніх та вищих навчальних закладах, які оформили, практично, відразу посвідку на проживання, то термін їх навчання буде зараховуватися, як 50% від необхідного терміну. Тобто, провчившись 5 років, у Вас буде зараховано 2.5 року з 3-х для отримання ПМП;— особистості, які отримали офіційний статус біженця в РП.З викладеного переліку можна зробити висновок, що не так багато підстав для отримання Карти Побиту, але все ж вони можуть задовольнити попит українців.

Які переваги даного документа?

Не маючи ряду переваг, ніхто б не поривався оформляти такий тип документа, бо це трудомісткий процес, який вимагає ґрунтовної підготовки великого пакета даних, тому виділимо такі позитивні сторони:— постійне законодавчо підтверджене перебування на польській території;— офіційне працевлаштування без додаткових дозволів;— перетин кордонів з країнами Шенгенського договору без обмежень, з метою туризму;— отримання безкоштовних медичних послуг;— можливість оформлення кредиту;— крім відсутності можливості брати участь у виборах, права, рівні польським громадянам.

Отже, оформлення Карти сталего Побиту — це досить об'ємний процес, але, зважаючи на всі переваги, які він надає, ним варто займатися. Як з метою трудової діяльності, так і маючи охоту жити та розвиватися в європейській державі — Польща підходить українцям більше інших країн, адже вона близька не лише в культурному плані, а й за менталітетом та мовною схожістю. Фахівці UP-STUDY підкреслюють, що завдяки територіальній близькості наших держав, якщо у Вас залишаться родичі та друзі в Україні, їх можна безперешкодно відвідувати, або навіть допомогти з переїздом в РП.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини