Календар неробочих днів. У працівників польських компаній вихідний день у суботу?

9165
Facebook Twitter
Календар неробочих днів. У працівників польських компаній вихідний день у суботу?

Чи справді субота може бути перенесеним вихідним днем? А також куди поляки та нерезиденти у РП вирушають відпочивати на зимові канікули та тривалі вікенди? Обговоримо поставлені питання у статті.

Грамотне планування вихідних днів дозволяє співробітникам проводити кілька довгих вікендів на рік. Багато поляків, як нерезиденти, котрі отримують освіту в університетах Республіки Польща, або залучені у локальних компаніях, мали можливість використати такий шанс у травні. Якщо вихідним днем ​​є субота, чи має працівник право не приходити до компанії в інший час? Наприклад, якщо 1 день травня місяця випав на середу, а 3 травня у п'ятницю, якщо взяти 3 дні з відпустки, можна відпочити від роботи на строк до 9 днів. Чи діє схема в інші офіційні вихідні? Чи справді субота може бути перенесеним вихідним днем? А також куди поляки та нерезиденти у РП вирушають відпочивати на зимові канікули та тривалі вікенди? Обговоримо поставлені питання у статті.

Святкові дні у Республіці Польща

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що у Польщі, крім всіх неділь року, у співробітників локальних компаній, а також студентів університетів, є 13 офіційних свят. Це:

  • 1 січня — Новий рік;
  • 6 січня — Хрещення;
  • Перший день Пасхи;
  • Другий день Великодня;
  • 1 травня — Національний день;
  • 3 травня — Національний день третього травня;
  • Перший день. П'ятдесятниця;
  • День Тіла Господня;
  • 15 серпня — Успіння Пресвятої Діви Марії,
  • 1 листопада — Всіх Святих;
  • 11 листопада — День національної незалежності;
  • 25 грудня — перший день Різдва;
  • 26 грудня — другий день Різдва.

Чи має співробітник право та коли він може забрати вихідний, який випав на суботу?

Цього року День незалежності випав на понеділок. Якби це трапиться у суботу, можна б було забрати відпустку від 11 листопада? Це важливе питання, особливо для людей, які заздалегідь планують вікенд на наступний рік. Поляки та іноземці з польським контрактом отримали додаткові вільні дні на 11 листопада 2017 року. У 2020 році у суботу випадуть два державних свята — Успіння Пресвятої Діви Марії та другий день Різдва. Тому варто знати, що вдасться бути вільними, адже в основному, роботодавець вирішує, коли день можна забрати. Співробітники мають право на вихідний день на державне свято, яке випадає на суботу. Неважливо, що вони працюють у базовій системі робочого часу — з понеділка по п'ятницю. Нагадуємо, що відповідно до ст. 130. §2. Трудового кодексу Польщі, кожен вихідний, який випадає на звітний період та припадає на день, відмінний від неділі, скорочує робочий час на 8 годин.

Як згадувалось, роботодавець приймає рішення щодо того, коли дати вихідний. Є два варіанти на вибір. Кожен співробітник може вибрати, коли у нього буде вихідний на святкову суботу. Роботодавець вкаже період часу, протягом якого потрібно буде вибрати вихідний. Однак це має бути той же розрахунковий період.

Інший варіант — закрити завод, якщо підприємець може дозволити собі додатковий вихідний. Важливо відзначити, що немає потреби погоджувати або консультувати співробітників про те, в який день компанія не буде працювати. Роботодавець має повну свободу у цьому відношенні. При цьому він повинен пам'ятати про зазначений вище звітний період.

Підсумовуючи, варто зауважити, що польські роботодавці, на відміну від українських, ретельно дотримуються норм, прописаних у трудовому кодексі.

Зважаючи на це, можна завчасно уточнити деталі отримання додаткового вихідного, який випав на суботу та зайнятися плануванням тривалого вікенду. Що стосується локації проведення зимових канікул, тут у кожного свої смаки, але варто нагадати, що у Польщі, як і у багатьох інших країнах Європи, в осінньо-зимовий період проходить велика кількість ярмарків. Тому вільний час багато людей присвячують відвідуванню таких заходів, адже це шанс придбати ексклюзивні подарунки на Різдво та Новий Рік, причому не потрібно обмежуватися лише РП, адже завдяки лоукостерам та вмілому своєчасному плануванню, вдасться за копійки відвідати всі потрібні ярмарки у країнах ЄС.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини