Які побутові витрати очікують іноземних учнів польських університетів?

6934
Facebook Twitter
Які побутові витрати очікують іноземних учнів польських університетів?

Крім оплати навчання, необхідно врахувати й витрати на організацію побуту, тому, у даному нарисі ми розглянемо основні статті поточних витрат іноземних студентів в університетах Польщі.

Оскільки вища освіта, попри країну придбання, а також походження самих абітурієнтів, вимагає деяких матеріальних вливань, необхідно простежити, щоб понесені витрати були виправдані. На сьогодні, коли українські університети абсолютно не здатні конкурувати з будь-яким з європейських закладів вищої освіти, а також експерти висувають сумніви з приводу відповідності кваліфікації випускників потребам ринку праці, багато наших земляків стали віддавати перевагу ВНЗ Європи. Оскільки оптимальне співвідношення між ціною та якістю можна знайти у сусідній та гостинній Республіці Польща, українські абітурієнти мігрують саме до цієї держави для придбання професії. Крім оплати навчання, необхідно врахувати й витрати на організацію побуту, тому, у даному нарисі ми розглянемо основні статті поточних витрат іноземних студентів в університетах Польщі.

Які статті витрат потрібно врахувати студентам польських освітніх структур?

1. Оплата житла. Все залежить від обраного типу житла. Віддавши перевагу гуртожитку, плата на місяць становитиме 130-180 євро. Вибравши оренду квартири, суми стартують від 200 до 600 євро на місяць, у залежності від міста, району, кількості кімнат, ремонту та наявності техніки. Також, при найманні квартири потрібно враховувати комунальні платежі, які становлять до 45% від плати орендодавцю.

2. Транспортні витрати. Не економлячи, варто розраховувати на суму до 120 євро. Але, студенти можуть оформляти квартальний проїзний на весь громадський транспорт, купуючи його зі знижкою у 50%, використовуючи легітимацію (студентський квиток).

3. Харчування. Все залежить від уподобань, але, у середньому потрібно 120-150 євро. Самостійно готуючи їжу, необхідно вибрати кілька дискаунтерів, що пропонують доступні та якісні продукти.

Вважаючи за краще харчуватися у громадських закладах, краще визначити для себе ті, які пропонують смачну їжу та знижки для різних категорій населення.

4. Дозвілля. Орієнтуйтеся на 50-120 євро. У кіно, музеях, лабораторіях та деяких інших розважальних центрах діють пільги для студентів, що дозволяють істотно заощадити.

5. Подорожі. Немає потреби оформляти додаткові дозволи для подорожей Шенгенською зоною. Також у Польщі є кілька лоукостерів, що пропонують дешеві квитки у понад 150 напрямків, тому відвідини різних країн не вимагають великих витрат. 1 вікенду на місяць у декількох європейських містах обійдеться у менш ніж 70 євро.

Як можна заощадити або покрити всі або частину витрат?

По-перше, варто віддати перевагу гуртожитку або орендувати квартиру по декілька чоловік, що істотно скоротить витрати. До речі, абітурієнти UP-STUDY мають кілька варіантів житла на вибір за цінами, які реально нижче ринкових. Таким чином можна заощадити не тільки кошти, а й нерви. По-друге, все більшої популярності набуває поєднання приємного з корисним, тобто студенти пересідають на Сітібайки, економлячи гроші та зміцнюючи здоров'я. У Варшаві стартував проект, за яким велосипеди надаються при деяких умовах на безкоштовній основі студентам стаціонарної форми навчання.

Для того, щоб не економлячи покрити витрати, варто проявити характер та рівень знань, завоювавши грант або стипендію. Також дуже хороші результати дає підробіток, який приносить як матеріальний добробут, так і трудовий досвід.

З вищевказаної інформації випливає, що попри обрану країну навчання, абітурієнтів чекає відразу кілька статей побутових витрат, але обираючи Польщу, суми будуть значно нижче, ніж в інших країнах Європи. Також особливо підкреслимо, що у студентів університетів РП є багато варіантів економії, та не менше шансів покрити частину або навіть всі витрати. Підробіток, який не вимагає додаткових дозволів для учнів стаціонару, здатен не тільки компенсувати поточні витрати, а й іноді покрити витрати на оплату навчання.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини