Які основні правила дорожнього руху необхідно знати іноземцям у Польщі?

8859
Facebook Twitter
Які основні правила дорожнього руху необхідно знати іноземцям у Польщі?

Дана стаття допоможе розібратися з основними ПДР Польщі, а також ми розповімо про розміри штрафів за різні порушення на дорозі.

Республіка Польща — сучасна європейська країна, яка динамічно розвивається та, для створення комфортних умов проживання та діяльності громадян держави та гостей, постійно вносить корективи до законодавчої бази. Уже не перший рік, українці іммігрують до Польщі з самими різними цілями: отримання якісного європейського диплома в одному з польських університетів, розширення бізнесу, старт власної справи, трудова діяльність та інше. Звичайно, проживаючи за кордоном тривалий час, хочеться облаштувати побут таким чином, щоб життя було комфортним. Зважаючи на це, багато українців у Польщі купують автомобілі. Необхідно враховувати, що правила дорожнього руху трохи відрізняються від вітчизняних, але не знаючи їх та допустивши порушення, доведеться сплатити штраф. Дана стаття допоможе розібратися з основними ПДР Польщі, а також ми розповімо про розміри штрафів за різні порушення на дорозі.

На які обмеження необхідно звернути увагу іноземним водіям у Польщі?

1. Обмеження у швидкості пересування: рухатися автострадою дозволено не більш ніж 140 км/год (крім вантажівок більш ніж 3.5 тонн); на дорозі з двостороннім рухом та двома смугами в обох напрямках — до 120 км/год; двостороння дорога з наявністю роздільної зони — до 100 км/год; однополосна двостороння дорога — 90 км/год, дводорожна двостороння — 100 км/год. В період часу з 23.00 до 5.00 дозволено дотримуватися швидкість руху — 60 км/год, у будь-який інший час доби — 50 км/год. Є ще багато обмежень у швидкості руху на різних ділянках дороги. Вони можуть змінюватися настільки стрімко, що навіть місцеві жителі не встигають за цим устежити, та, тим не менше, цих правил необхідно дотримуватися.

2. Наявність різних потрібних предметів безпеки та першої необхідності у салоні машини.

Обов'язково повинні бути присутніми: знак аварійної зупинки та вогнегасник з актуальним терміном експлуатації, сертифікатом якості та вагою — від 1 кг. Аптечку рекомендують мати, але вона не є обов'язковою та штрафувати за її відсутність не будуть.

3. Заборонені: розмови мобільним телефоном; відсутність водійського посвідчення; їзда у непристебнутому стані; обгін авто, котре пропускає пішохода; не включати фари вдень та ввечері; перевозити дітей без спеціальних пристосувань (автокрісла); залишати автотранспорт у недозволеному місці.

Штрафні санкції та їх стягування

Польща — це правова держава, яка стежить як за дотриманням правил, так і за стягуванням штрафів за їх порушення. Варто зауважити, що у громадян країни, як і в іноземців, які приїхали з метою перебування на тривалій основі, не буде можливості проігнорувати отриманий штраф. Система налагоджена таким чином, що порушнику доведеться сплатити суму, оскільки його діяльність буде обмежуватися: не вийде взяти позику у банку, отримати необхідні офіційні документи, також можуть бути сповіщені роботодавці. Штраф буде висвітлюватися при будь-якому зверненні до різних державних структур, тому сплатити його доведеться. Фахівці UP-STUDY рекомендують звернути увагу на найпоширеніші штрафи за порушення ПДР у Польщі:

— перевищення швидкості — від 57 злотих до 1520 злотих, залежно від рівня перевищення та інших нюансів;

— відсутність необхідних атрибутів у салоні авто — від 20 до 500 злотих;

— не пристебнутий ремінь — 100 злотих;

— розмови за кермом — 200 злотих;

— інші перераховані вище порушення — 500 злотих.

Підбиваючи підсумки, варто підкреслити, що навіть той факт, що іноземні громадяни можуть не орієнтуватися у відмінностях в системі регулювання правил дорожнього руху РП, не дозволить їм проігнорувати отриманий штраф. Відмінності від наших ПДР не суттєві, але ось суми за порушення значно вище. Тому, плануючи жити деякий час або постійно у Польщі, пересуваючись на автомобілі, найкраще вивчити основні моменти та різницю у правилах пересування.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини