Які документи потрібні для вступу до інституту? Пам'ятка польському абітурієнту

7681
Facebook Twitter
Які документи потрібні для вступу до інституту? Пам'ятка польському абітурієнту

Багато учнів випускних класів, які бажають вступати в закордонну установу вищої освіти, відкидають цю ідею, оскільки, суб'єктивно думають, що потрібно буде надати неймовірно великий пакет документів.

Багато учнів випускних класів, які бажають вступати в закордонну установу вищої освіти, відкидають цю ідею, оскільки, суб'єктивно думають, що потрібно буде надати неймовірно великий пакет документів. Насправді, якщо вибір припав на ВНЗ Республіки Польща, то в їх університети вступити навіть простіше, ніж у вітчизняні. По-перше, не потрібно складати вступні іспити, правило стосується всіх широкопрофільних навчальних структур, за винятком пари-трійки інститутів. По-друге, не враховуються результати зовнішнього національного оцінювання, що на руку третині українських абітурієнтів. По-третє, пакет документів є стандартним, за винятком того, що потрібно надати їх переклади.


Список документів трохи відрізняється в залежності від обраного науково-кваліфікаційного рівня, а також, інституту, в який вступає претендент. Також, процес зарахування відрізняється в залежності від форми власності, так, в державні інститути зараховують за результатами середнього бала атестата (диплома), а в приватні — в порядку черги подачі документів.

Перелік документів для вступу на бакалавра

Крім атестата зрілості та його перекладу, потрібно підготувати наступні дані:

1. Анкета претендента. Іноземні абітурієнти заповнюють її на сайті ВНЗ при реєстрації.

2. Заява абітурієнта. Її зразок розробляється інститутом, та майбутньому студенту потрібно лише заповнити запропоновану форму.

3. Кольорові фотографії, підписані, 4 штуки, 35*45 мм.

4. Копія свідоцтва про народження.

5. Ксерокопії внутрішнього паспорта (всіх сторінок з відмітками) та зовнішнього (якщо він ще не виготовлений, можна подати для початку без нього).

6. Медичний страховий поліс із зоною покриття всією Європою, та сумою покриття витрат — 30000 євро. Якщо абітурієнт неповнолітній, тоді страхувальником повинен виступати один з батьків.

7. Сертифікат, що підтверджує знання англійської або польської мови (якщо абітурієнт ще знаходиться на стадії вивчення мови, якою обрано спеціальність, тоді даний документ можна надати пізніше).До всіх документів, які стосуються освіти, необхідно надати переклад в присутності присяжного, апостиль (легалізацію).

Пакет даних для вступу на польську магістратуру

Безсумнівно, фактичний перелік документів такий же, як і під час вступу на бакалавра, тільки замість атестата зрілості, потрібно надати диплом бакалавра та переклад його додатки. Варто зауважити, що, вибираючи польську магістратуру, абітурієнти можуть віддати перевагу спеціальності, яка не збігається із зазначеною в бакалаврському дипломі. Також, не потрібно додаткових документів, що підтверджують кваліфікацію, оскільки, між Польщею та Україною існує обопільна домовленість про визнання дипломів. Додатково, можна надати: характеристику, дипломи про відзнаки, грамоти, документи, що підтверджують польське походження (Карту поляка), але вони не обов'язкові.

Підбиваючи підсумки, спеціалісти UP-STUDY підкреслюють, що процес вступу до польських установ вищої освіти максимально спрощений. До того ж, є багато шансів вступити на бюджетне відділення, виграти грант на навчання або стипендію, яка покриває всі або частину витрат. Завдяки тому, що не враховуються результати зовнішнього національного оцінювання, учні українських шкіл, які його не пройшли, не потребують відстрочки свого навчання у ВНЗ, та успішно можуть бути зараховані в один з престижних інститутів Польщі. Перелік документів стандартний для європейських установ, вартість навчання в РП на рівні українських університетів, але перспективи — набагато ширше.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини