Яка вартість життя та навчання у великих містах РП?

1088
Facebook Twitter
Яка вартість життя та навчання у великих містах РП?

Студентам потрібно враховувати, що навчання у ВНЗ великих міст обходиться недешево. Скільки доведеться витрачати на навчання в Польщі? Яка вартість життя в Варшаві? На ці та інші питання ми відповімо в статті.

Вчитися не тільки весело, але й необхідно. Студентам, особливо тим, які планують здобувати вищу освіту за кордоном, потрібно враховувати, що навчання в університетах великих міст обходиться недешево, особливо якщо ми говоримо про платне відділення у державних ВНЗ Польщі. Чому мова зайшла про РП? Тому що, як показує статистика, переважна більшість українців, які хочуть отримати якісний європейський диплом, відправляються саме до цього куточка Європи. Скільки доведеться витрачати на навчання у Польщі? У середньому, у 3000 злотих за семестр обходиться навчання в області гуманітарних наук. Технічні та медичні напрямки набагато дорожче. Яка вартість життя у Варшаві? На поставлені запитання ми відповімо у статті.

Скільки доводиться витрачати на навчання у Польщі?

Навчання — приємний період у житті кожної молодої людини. На жаль, як і на кожному етапі навчання, від студентів вимагається певний рівень знань та прихильності. Наука також вимагає правильного бюджету. Скільки Ви витрачаєте на навчання у Польщі? Все залежить від типу університету та способу навчання. Стаціонарна освіта у теорії безкоштовна, але іноземцям потрібно мати Карту Поляка та пройти конкурс на бюджетне відділення, що не є простим завданням. Стабільна плата за освітній період присутня у приватних університетах, але тут теж є свої нюанси. У свою чергу, заочне відділення платне у будь-якому випадку. Приблизні ціни за навчання на заочному відділенні у деяких варшавських ВНЗ, розглянемо у форматі злотих за семестр:

  • Філософія (UW) — 2400
  • Журналістика та медіадослідження (Варшавський університет) — 3000 злотих за семестр
  • Фінанси, бухгалтерський облік та страхування — 3300
  • Архітектура (PW) — 4000
  • Інженерний менеджмент (PG) — 2000
  • Біологія (UJ) — 2000
  • Юриспруденція (UJ) — 3000
  • Психологія (SWPS) — 4700

Чи оплачуються очні заняття?

Очне навчання теоретично безкоштовне. Однак необхідно враховувати витрати, пов'язані з проживанням або адміністративними витратами (наприклад, видача студентського квитка). Також важливо включити харчування у бюджет. Ціни на продукти в окремих містах можуть значно відрізнятися. Ви будемо більше витрачати на їжу, якщо вибрати харчування поза домом, тому з метою економії можна брати з собою на заняття перекус або готову їжу у коробочках. У приватних ВНЗ стаціонарне навчання платне, але завжди є шанс завоювати грант, стипендію або знижку від ВНЗ, мецената або компанії посередника, наприклад, вступаючи з UP-STUDY, буває можливість здобути знижку у розмірі 50% від вартості першого року навчання.

Скільки коштує життя у Варшаві?

Варшава пов'язана з Палацом культури та науки, Курганом Варшавського повстання або величезними пробками. На жаль, більшість студентів пов'язують її з високими цінами практично на все. Не можна заперечувати, що прожитковий мінімум у столиці вище, але це властиво всім головним містам кожній із країн світу. У середньому оренда двокімнатної квартири — 3000 злотих, транспорт — до 300, харчування — близько 500, а розваги залежать від уподобань кожного окремого студента.

Отже, рівень витрат залежить від безлічі факторів, але якщо порівнювати з обсягом інвестицій, який потрібен для студента у Києві, то він буде не сильно більше. Варто зауважити, що проведення безлічі досліджень показали, що студенти у великих містах РП можуть вчитися та жити не відмовляючи собі практично ні у чому, просто потрібно більше часу приділити питанням організації побуту та розумної економії. Навіть якщо витрати у РП будуть трохи більше, це окупитися сповна, можливо ще у процесі навчання.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини