Як звертатися до викладачів в університеті РП?

8355
Facebook Twitter
Як звертатися до викладачів в університеті РП?

У цій статті ми розповімо яким чином, та в якій манері спілкуватися з академічними вчителями університетів Польщі, щоб взаємодія принесла плоди.

Одна з істин, яку доводиться усвідомити новому студенту установи освіти Республіки Польща, — це те, що університет відрізняється від школи, та й від усієї системи освіти України. Виявляється, що раніше розроблені моделі поведінки повинні бути забуті, та багато чому треба вчитися заново. Спілкування з лекторами або написання одному з членів викладацького складу електронного листа, може бути проблемою. То яким чином, та в якій манері спілкуватися з академічними вчителями університетів Польщі, щоб взаємодія принесла плоди? Про це розповімо у статті, тому її варто прочитати студентам перших курсів польських ВНЗ, а також абітурієнтам, що розглядають придбання кваліфікації у Польщі, як доцільний варіант.

Дослідники у польських установах освіти

Лектори — вчені, та це означає, що у них є певне академічне звання. Це важливий факт в університеті, та його потрібно пам'ятати. Приємно знати, який рівень освіти має людина, з якою студент збирається поговорити.

Вважається, що люди зі ступенем бакалавра та магістра не повинні мати спеціального звернення. Звичайного «пан, пані» досить. Це ж відноситься до аспірантів, які прагнуть стати докторами наук, але ще на стадії досягнення.

Однак до викладачів, які мають звання доктора, студенти повинні звертатися «пан доктор наук» або «пані доктору наук». Трохи складніше може бути у випадку з абілітованими докторами наук, тому що до вчених з таким званням слід говорити та писати «пан/пані професор» це ж стосується людей з титулом професора.

Ніхто не буде виставляти претензії за те, що студент не знає всіх викладачів з їх званнями, які працюють в університеті. Добре розбиратися, ким є люди, які проводять заняття та керівництво, а іншим говорити «доброго ранку» у коридорі.

Де перевірити академічний ступінь співробітника?

Ступінь викладача можна перевірити за розкладом або згідно з табличкою на дверях кабінету. Вони завжди на виду, але може статися казус, якщо їх несвоєчасно оновлюють. Тому краще перевірити дані у системі USOS університету. Інформація про наукові досягнення співробітників завжди повинна бути актуальною.

Якщо Вам потрібно до когось звернутися, але немає місця, щоб перевірити вчений ступінь викладача, фахівці центру польської освіти UP-STUDY рекомендують допустити помилку, «випадково» назвавши його професором.

Лектор теж людина. Як варто поводитися на заняттях?

Описані вище правила — хороші звички, та ніхто не покарає за порушення. У кращому випадку можуть попередити та повідомити про сформовані звичаї, але не слід кидати тінь на себе в очах лекторів.

Що стосується манери поведінки на заняттях, є неписані правила, яких варто дотримуватися, щоб заслужити добре ставлення, та невеликі попуски під час іспитів. Серед них варто виділити:

  • не спізнюватися на заняття на більш ніж 15 хвилин, а запізнившись — тихо зайти до аудиторії;
  • не розмовляти привселюдно про особисте з колегами;
  • не влаштовувати на лекції перекус;
  • намагатися виглядати залученим та брати участь у дебатах.

Отже, кожен, хто навчається у ВНЗ не перший рік, знає, що все залежить від вчених.

Деякі байдуже ставляться до правильності звернення, інші — зациклені на цьому пункті. Однак у студентів існує зобов'язання підтримувати стандарти поведінки в університеті. Гарні манери можуть допомогти, пам'ятайте про це, коли наступного разу прийдете запитати лектора про щось.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Останні місця - Вступ на осінь 2024 зі знижкою 50%

Акція 499 євро 250 євро

Останні місця - Вступ на осінь 2024 зі знижкою 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини