Як визначитися з вибором професії?

6937
Facebook Twitter
Як визначитися з вибором професії?

У цій статті ми більш детально розкриємо основні методи вибору професії, та розглянемо які помилки не варто допускати при підборі справи всього Вашого життя.

Робота займає дуже важливе місце у житті кожної людини. Статистика говорить, що один житель планети в середньому витрачає 40-50 годин/тиждень на роботу. Тому, до такого значущого елементу життя необхідно підходити з особливою серйозністю, обережністю та чіткістю. У підлітковому віці найменше замислюєшся над питанням вибору університету, спеціальності та про майбутнє у цілому. Хоча, це якраз той період, де найвиразніше можна розглянути якими талантами, навичками, видатними здібностями володіє учень, та, виходячи з цього, вибрати професію до душі. Тому, у цій статті ми більш детально розкриємо основні методи вибору професії, та розглянемо які помилки не варто допускати при підборі справи всього Вашого життя.

Принципи вибору професії

Фахівці UP-STUDY рекомендують батькам та школярам звернути свою увагу на такі основні критерії підбору спеціальності для побудови подальшої професійної кар'єри:

1. Особисті якості. Щоб допомогти старшокласнику визначиться з професією, необхідно зробити ухил на виявлення його здібностей, характерних особливостей, творчих навичок та улюблених занять. Молоді люди, проаналізувавши свої особистісні обдарування, схильності та здібності, зможуть чіткіше визначити вид діяльності, який їм припаде до душі, та далі розвинути їх в університеті. Крім того, існує велика кількість профцентрів, що надають підліткам допомогу з питань професійної орієнтації. Вони проконсультують школяра та підберуть з допомогою тестів потрібну йому професію.

2. Перспективність/стабільність. Цей критерій є особливо важливим, тому що попит на різні напрямки змінюються на ринку праці у зв'язку з розвитком інформаційних технологій та інноваційних впроваджень.

Варто зазначити, що обрана Вами спеціальність, може через 10 років втратити свою актуальність. Тому, дослідіть питання про найбільш популярні професії майбутнього та скоректуйте свої плани щодо подальшого здобуття спеціальності з урахуванням цих нюансів.

3. Активність. Для того, щоб мрії про майбутню професію збіглися з реальністю, ми радимо Вам детально розглянути вид діяльності, який Вас цікавить. Абітурієнту/батькам слід самостійно освоїти спеціалізовану літературу про обраний фах, сходити на відкриті факультативи за цією темою до університету, записатися на додаткові курси.

Помилки при виборі спеціальності

Часто, школярі пострадянського простору у свої 15-16 років самостійно не можуть визначитися з майбутньою спеціальністю та стикаються з рядом труднощів, які виникають з методами вибору професії, з визначенням своїх обдарувань та з потребами сучасного ринку праці. Для подальшої успішної побудови своєї кар'єри, підліткам/батькам, необхідно врахувати такі помилки:

— через незнання себе та своїх навичок, вибирати спеціальність за компанію з другом;орієнтуватися тільки на рівень доходу, який буде приносити обрана спеціальність. Згодом вона може стати не актуальна на ринку праці та заробітна плата зменшиться;

— ототожнювати певний предмет з професією за рівнем викладання вчителя;

— застарілі уявлення про спеціальність та умови праці, можуть збити старшокласника при виборі конкретної професії.

Виходячи з отриманої інформації, ми можемо зробити висновок, що при виборі майбутньої професії, перш за все, необхідно орієнтуватися на власні здібності та інтереси, популярність, стабільність спеціалізації. Тим чи іншим чином, Ваша робота повинна буде приносити не тільки гарний дохід, а й моральне задоволення. Також, не варто впадати у відчай, якщо з яких-небудь причин, Вас буде не влаштовувати обраний напрям. Завжди є шанс отримати додаткову освіту для більш конкурентоспроможного рівня на міжнародному ринку праці або зовсім змінити вид Вашої професійної діяльності.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини