Як приймають іспити в польських університетах? Навчальні моменти

9251
Facebook Twitter
Як приймають іспити в польських університетах? Навчальні моменти

В даному нарисі, детально розповімо про всі особливості складання іспитів в польських університетах, а також, про те, що може статися, в разі провалу сесії.

Для абітурієнта, який став повноправним студентом та готується до складання першої сесії, незалежно від країни отримання освіти, ця перша подія наводить багато страху. Річ навіть не у тому, на якому рівні він володіє матеріалом, а в тому, що немає розуміння самого процесу, всіх тонкощів та особливостей. Ті студенти, які вступили в установи освіти Республіки Польща повинні розуміти, що, нічого непередбачуваного не станеться, адже іспити проходять, практично, так, як у випускних класах вітчизняних шкіл та рідних університетах. Відмінністю є регламент часу та відсутність хабарництва. В даному нарисі, детально розповімо про всі особливості складання іспитів в польських університетах, а також, про те, що може статися, в разі провалу сесії.

Іспити в закладах вищої освіти Польщі

Варто замітити, що перша сесія в РП стане випробуванням. Викладачі скрупульозно відносяться до питань перевірки знань студентів, як під час заліків, так і на іспитах. Предмети передбачають обидва методи контролю, хоча вони мало чим відрізняються. Виглядає перевірка знань наступним чином:— стандартна доболонська форма. Студент витягує квиток з питаннями та відповідає за вказаними темами;— екзаменатор промовляє під запис питання в одному або декількох варіантах, після чого, слід на них відповісти.Надається час для підготовки, котрий має різні діапазони, в залежності від предмета та обраного викладачем варіанту контролю. У першому випадку, виділена одна година на підготовку, але, щось підглянути не вдасться, оскільки, за студентами спостерігає відразу кілька викладачів.

У другому, коли ставиться питання та потрібно дати коротку відповідь, на написання версії виділяється 1.5-2 хвилини. Врахуйте, що всі іспити проходять в письмовій формі. Для українців, які навчаються перший рік та недавно освоїли польську мову, складність полягає ще і в тому, що потрібно швидко формулювати відповіді іноземною мовою. Те саме стосується й тих студентів, які обрали навчання англійською, адже, не у багатьох є досвід написання чужою мовою в такі стислі терміни.

Що робити, якщо перше складання не увінчалася успіхом?

Головне — не засмучуватися, адже, лояльна польська система передбачає переекзаменування, причому, перше можна пройти вже в поточній сесії. Pierwszy termin poprawkowy (перша перездача) проходить відразу, як тільки були оприлюднені підсумки. Drugi termin poprawkowy (друга спроба), яка буде призначена в окремому періоді. Якщо невдача спіткала, під час літньої сесії, іспити якої випадають на червень, то спроба буде призначена на вересень. У разі, якщо не вдалося підтвердити знання, під час зимового контролю, який припадає на лютий, спробувати знову можна буде, після повного закінчення сесії, протягом 1-2 тижнів. На жаль, проваливши обидві спроби, керівництво вищого навчального закладу відправляє на повторне вивчення курсу з цієї конкретної дисципліни.

У разі накопичення декількох незданих предметів, може бути висунуто питання про відрахування з університету. Варто запам'ятати один момент, незалежно від того, на якій основі (платній чи бюджетній) проходить навчання, оплачувати перездачі необхідно всім.

З вищевказаної інформації випливає, що іспити в польських освітніх установах — трудомісткий та відповідальний процес, який вимагає ретельної підготовки. Позитивні оцінки, як на заліках, так і на іспитах, ставлять лише за тверді знання предмета. Навіть якщо студент пропускав лекції, відвідування яких не є обов'язковим, але відмінно володіє матеріалом, він може розраховувати на складання дисципліни. Правда, більш прихильно викладачі ставляться до тих учнів, які постійно присутні, але це особистий вибір кожного.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини