Як працювати в Польщі та встигати здавати сесію вчасно

7748
Facebook Twitter
Як працювати в Польщі та встигати здавати сесію вчасно

Стаття актуальна для всіх майбутніх та фактичних студентів тому, що інформує про всі тонкощі працевлаштування в польській республіці під час навчання.


Студенти двадцять першого століття — це мобільні, комунікабельні, допитливі люди, які знають, чого хочуть від життя, та стрімко розвиваються в заданому руслі. Уже давно не в новинку, що учні європейських вищих навчальних закладів благополучно поєднують роботу з навчанням. Тим більше, якщо держава, на території якої проходить здобуття вищої освіти, активно цьому сприяє, а Республіка Польща саме так і веде свою політику, та удосконалює законодавство, яке стосується роботи іноземців. Дійсно, якщо Ви мігрували до Польщі, щоб отримати європейський диплом в кращих ВНЗ країни, то успішна та своєчасна здача екзаменаційної сесії — понад усе. Але через те, що навчання займає лише третину Вашого часу, чому б не заробити? Стаття актуальна для всіх майбутніх та фактичних студентів тому, що інформує про всі тонкощі працевлаштування в польській республіці під час навчання.

Що потрібно знати про працевлаштування для різних форм навчання?

У польських установах вищої освіти є можливість вчитися на стаціонарній, заочній, вечірній та екстернатній формах навчання. Для того, щоб легально перебувати на території країни, а також вчитися потрібно мати спеціальний дозвіл, яким служить національна віза категорії D, або Карта Побиту (посвідка на проживання). Розглянемо нюанси, які стосуються підробітку, в залежності від обраної форми навчання:

1. Стаціонар. Завдяки внесеним в 2015 роки змінам, студенти цієї форми навчання, незалежно від підстави проживання в Польщі, мають можливість працювати без часових обмежень та додаткових дозволів.

2. Всі інші форми, а також учні мовних курсів, програм обміну, практиканти, якщо є охота підробляти, зобов'язані отримати відповідний дозвіл, який буває двох видів:

  • оświadczenie — заява (запрошення на роботу), в якому роботодавець висловлює наміри запросити на роботу іноземного громадянина;
  • zezwolenie — документ, який дозволяє працювати іноземцю. Цей дозвіл польські роботодавці не сильно люблять оформляти, адже їм доведеться пояснити, чому вони беруть на роботу громадянина іншої країни, а не поляка.

Заробітна плата та підробіток для студентів

Найбільш поширеними є такі види тимчасових робіт:

1. Хостес. Дівчата, які добре ладнають з незнайомими людьми, вміють радісно зустрічати гостей та швидко надавати інформацію — вважають за краще цей вид заробітку, який оплачується до 10 злотих за годину роботи.

2. Оператор колл-центру. Маючи хороші знання мови, стресостійкість, можна підробляти в цьому напрямку та отримувати до 15 злотих/година, причому діє система бонусів, та нічні зміни мають вищий тариф.

3. Репетиторство. Студенти з України, Російської Федерації та Білорусі, які прекрасно володіють рідною мовою, часто викладають її охочим, з погодинною оплатою в 40 злотих.

4. Бариста. Безліч студентів залучають себе в кафе, барах, кав'ярнях, бо крім ставки до 10-15 злотих за годину, можна заробити в цілому до 150 злотих за зміну.

Насправді, сфер діяльності для студентів дуже багато, до того ж польські роботодавці ставляться лояльно та з повагою до всіх студентів, які прагнуть заробити для оплати навчання та інших витрат. Можна навіть знайти підробіток в сфері, яка прямо або опосередковано стосується Вашої професії (наприклад, підміняючи співробітника, який пішов у декретну відпустку), та, вже з університетської лави отримати безцінний практичний досвід.

Отже, успішно здавати сесії, при цьому мати легальний підробіток — цілком реально, адже навчання триває лише 4 дні в тижні. Якщо є бажання, то часу вистачає і на роботу, й на підготовку навчальних матеріалів. Також, маючи підробіток, Ви не тільки заробляєте для забезпечення свого побуту, а й знайомитеся з новими, а іноді й корисними, людьми.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини