Як організований у Польщі навчальний рік?

1708
Facebook Twitter
Як організований у Польщі навчальний рік?

Як починається навчальний рік у Польщі? У нашій статті ми розглянемо всі особливості організації навчального року в освітніх структурах Республіки Польща, а так же поділимося порадами щодо адаптації для студентів.

В університетах Республіки Польща, які щорічно вибирає велика кількість українців, які прийняли рішення навчатися за кордоном, навчальний рік організований за європейськими стандартами та з дотриманням всіх канонів, що сприяють комфортному отриманню знань. Хоча ВНЗ України та Польщі функціонують відповідно до Болонської декларації, різниця проглядається у кожному з процесів організації навчання. Крім того, що польський освітній рік починається пізніше, є суттєві моменти щодо вступу, який у РП відбувається двічі на рік. Оскільки з уже викладеної інформації стає зрозуміло, що відмінностей досить багато, має сенс розглянути всі особливості організації навчального року в освітніх структурах Польщі.

Особливості організації освітнього року польських навчальних структур

Як вже раніше згадувалося, навчальний рік у Польщі розділений на два рівноцінних семестри. Розпочати навчання необхідної спеціальності можна з будь-якого періоду: зимового або літнього. Основна частина кандидатів на навчання починають вчитися з зимового семестру, де інавгурація відбувається у перших числах жовтня. Але не варто відкидати думку про те, щоб стати студентом з літнього семестру, просто тут будуть присутні деякі нюанси. Наприклад, якщо зібралося не багато заявок на один курс конкретної установи освіти, тоді студенти приєднаються до чинної групі, а перший семестр вони зможуть скласти наприкінці навчання. Якщо претендентів на вивчення спеціальності набралося достатньо, керівництво ВНЗ може прийняти рішення створити окрему групу, котра буде слідувати індивідуальному графіку. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, що інавгурації навчання

передує реєстрація для занять, яка орієнтовно припадає на 15-25 числа вересня, у залежності від університету. Відразу після початку навчального року, у перших числах жовтня починаються дидактичні заняття. Якщо у студентів виникає бажання змінити якісь класи, це можна зробити з перших днів жовтня та до числа 25-го включно. Далі, дидактичні заняття закінчуються у середині січня, після чого слідує сесія та перездача. Літній семестр починається з реєстрації занять у лютому, після чого починаються нові академічні заняття, що закінчуються нової сесією, та, для тих, кому це необхідно — перездачею.

Час вихідних та канікул у польських університетах

Час навчання та відпочинку досить регламентований. Він може відрізнятися лише кількома днями, у залежності від прийнятих рішень кожної конкретної установи. Якщо розглядати звичайний навчальний рік, розпочатий з зимового семестру, тоді перші канікули варто очікувати з приходом різдвяний свят — 22.12 — 07.01. Після цього, учні польських ВНЗ зовсім недовго готуються до іспитів, складають сесію та отримують можливість відпочити на зимових канікулах — 11.02 — 15.02. Далі, після закінчення зимового відпочинку настає навчальний період, який передбачає невелику перерву, з 20 по 24 квітня. Слідом йде новий етап навчання, який передбачає отримання теоретичних та практичних знань. Знову наступає складання сесії, успішне закінчення якої ознаменовується канікулами (з 20-х чисел червня).

Підбиваючи підсумки, варто обов'язково підкреслити, що навчальний рік у польських ВНЗ організований таким чином, щоб учні могли осягати ази професії при сприятливих умовах зі зручним графіком занять. Що стосується часу відпочинку, то, крім зазначених канікул, студенти мають можливість додатково відпочити під час державних вільних днів. Загалом, польські університети організовують навчальний рік таким чином, що у студентів вистачає часу не тільки на те, щоб у деталях вивчити професію, а й, щоб встигати напрацьовувати практичний досвід, підробляти таі подорожувати європейськими країнами.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини