Інтернет загрожує правильній польської мови? Ознайомтесь з польськими Memobłaby та думкою експертів!

1343
Facebook Twitter
Інтернет загрожує правильній польської мови? Ознайомтесь з польськими Memobłaby та думкою експертів!

У мережі формуються слова, які іноді мають мало спільного з польською мовою, але частіше проникають у наші повсякденні розмови. Чи означає це, що інтернет загрожує правильній польській? Розберемося з цим питанням у статті.

Бути онлайн сьогодні — це як спати або їсти, у сенсі, майже базова потреба. Це невіддільна частина нашого життя. Більш того, саме у мережі формуються слова, які іноді мають мало спільного з польською мовою, але частіше проникають у наші повсякденні розмови. Чи означає це, що інтернет загрожує правильній польській? Розберемося з цим питанням у статті.

Меми у польському інтернеті

Багато молодих людей, а також представники більш дорослого покоління не можуть уявити життя без Інтернету. Це підтверджується останніми дослідженнями CBOS, згідно з якими у Польщі сім з десяти дорослих користуються Інтернетом не рідше ніж один раз на тиждень. Ця статистика збільшується з кожним роком. В Інтернеті ми в основному спілкуємося з сім'єю та друзями, шукаємо натхнення, стежимо за життям інших та... дивимося меми.

Меми — це форма жарту, яка черпає натхнення у поточні події, політиці, культурі та інше. Вони стають їх частиною, успішно проникаючи в інші форми спілкування. Вони дарують багато радості, покращують настрій, іноді навіть доречно коментують навколишній світ. За своєю формою меми зазвичай обмежуються фотографією та підписом, яка являє собою карикатуру слова.

Memobłaby польською. Як це виглядає?

Memobłaby — це неправильний запис слова, створений користувачами Інтернету та відтворений іншими. Умисне використання помилкових форм, особливо у мемах або коментарі до повідомлень, має безглузду функцію, тобто призначене для розваги. Чи можуть вони дійсно загрожувати правильній польській мові?

Граматичні помилки у мемах — це не навмисні помилки, а свідома конструкція, яка повинна передавати певні повідомлення або почуття. Варто, зазначити, що навмисне використання помилок може назавжди ввести мову на хитку доріжку. У дев'ятнадцятому столітті у Сполучених Штатах неправильно вимовляли слова, щоб висміювати менш освічених людей. Це стало настільки повсюдним, що слово «all correct», що означає «все правильно», стало вимовлятися як« ОК». Та таких прикладів багато. Сьогодні це явище дуже поширене в соціальних мережах, особливо серед молоді.

Та хоча неважко почути думки, що говорять про те, що Інтернет веде до загибелі мови, це малоймовірно. Люди добре обізнані про існування формальних та неформальних комунікацій. Ми не будемо використовувати повідомлення, що містять помилки у листах до боса або у тезах. Мова постійно змінюється, але межа між формальним та неформальним стилями дуже чітка. Написання слів все одно буде залежати від словника та фахівців, які з ними працюють.

Згідно зі звітом «100 найпоширеніших помилок в Інтернеті у 2018 році», їх джерелом є в основному соціальні мережі (Facebook — 40,2%, YouTube — 20,8%, Instagram — 9,8%). Менш ніж 11% з них приходять від коментарів на всіляких форумах. Фахівці UP-STUDY рекомендують тим молодим людям, які активно використовують меми у спілкуванні, уникати цього у стінах ВНЗ, та у формальних розмовах з викладачами.

Підсумовуючи, зауважимо, що хоча у польській, як і у багатьох інших мовах при спілкуванні у мережі виникають зіпсовані версії часто вживаних слів, це не загрожує мові у цілому.

Молоді люди чудово розуміють, в яких випадках використовувати ділову мову, а де можна допустити вільності. Зважаючи на це, лінгвістам, філологам, поліглотам, та тим людям, які просто люблять спілкування чистою польською не варто побоюватися її безповоротних змін.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини