10 особливостей системи освіти Польщі

9343
Facebook Twitter
10 особливостей системи освіти Польщі

Як і будь-яка інша система, польська структура вищої освіти відрізняється не тільки від української, а й від інших європейських систем.

Як і будь-яка інша система, польська структура вищої освіти відрізняється не тільки від української, а й від інших європейських систем. Звичайно, всі освітні системи Європи мають і чимало спільного, але, плануючи отримувати професію за кордоном, варто досконально вивчити особливості та специфіку країни та навчання в ній. Знати відмінності важливо на кожному етапі, адже процес та дати подачі документів можуть бути істотно зміщені, а також можливі додаткові витрати або інші непередбачені та не завжди приємні особливості. Вища освіта Республіки Польща сама по собі відрізняється від української, російської та інших країн СНД вже тим, що в ній відсутні корупційні схеми. У даній статті ми розглянемо десять основних відмінностей польської системи освіти від вітчизняної.

Різниця між системою освіти РП та України

Для того, щоб всі пункти розглянути детально та відносно їх значущості для студентів польських університетів, ми викладемо їх у зворотному порядку, починаючи від найменш впливових на процес навчання, закінчуючи тими, які вражають наших учнів в Польщі найбільше.

1. Навчальний рік розділений на два семестри, але дати трохи зміщені, щодо українських. Зимовий семестр — жовтень-лютий, а літній — лютий (березень)-червень. Вступити можна на будь-яке навчальне півріччя, але можуть бути різні умови, або окрема група, або чинна, але з пропуском першого семестру.

2. Залікова книжка у режимі онлайн.

3. Студентський квиток діє обмежений термін. Цей документ дає безліч переваг, серед яких знижка на громадський транспорт, залізницю, в музеях, кіно, мережах магазинів та кафе, але активний тільки до досягнення 26-річного віку.

4. У разі провалу на сесії (одного, кількох предметів або всього курсу) є лише дві спроби, при яких можна змінити ситуацію. Якщо вони були успішними, студент може бути виключений.

5. З двох сесій sesja podstawowa та sesja poprawkowa, перша передбачає складання предметів, друга — поліпшення попередніх результатів.

6. Повністю відсутня корупція. З викладачем домовитися скласти іспит за гроші не вдасться, можна лише нажити собі проблем. Ділячись досвідом, фахівці UP-STUDY радять ставитися з повагою до предмета та викладача, в цьому випадку можна отримати невеликі поступки, але вчити потрібно обов'язково.

7. Зимові канікули двічі. Перші — новорічні та різдвяні свята. Далі, слідує навчання та іспити протягом 3 тижнів, після чого знову канікули.

8. Кредитна система навчання — ECTS. Сесія має 30 кредитів, які розподілені між предметами за ступенем важливості для вивчення професії. Якщо не набрано потрібну кількість, можна бути не допущеним до наступного семестру

9. Набравши недостатню кількість кредитів, студент не виключається, а може доскласти предмети у наступному році з іншою групою.

10. Повтор семестру — Warunki. Учні додатково оплачують повторне прочитання лекцій. Сума оплати залежить від того, скільки лектору необхідно буде витратити часу на вичитку не засвоєного матеріалу. Наприклад, якщо програмою передбачено прочитання предмета протягом 25 годин, а середня вартість години становить 10 злотих, тоді студент повинен внести 250 злотих в касу.

Підсумовуючи, зауважимо, що, крім зазначених відмінностей, є ще безліч переваг навчання у Польщі для українців та інших іноземців. Особливо підкреслимо якісний європейський диплом, який в університетах РП можна отримати з дуже низькою платою за навчальний рік. Не можна залишити без уваги й те, що польські ВНЗ надають всі умови для всебічного розвитку своїх учнів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини