Gaudeamus Igitur — що це?

7738
Facebook Twitter
Gaudeamus Igitur — що це?

Коли починається навчальний рік в університетах Польщі? Що робити молодим людям, які з певних причин не вступили до ВНЗ цієї європейської держави? Відповіді на ці запитання Ви знайдете, прочитавши запропоновану статтю.

Вища освіта має давні традиції. Дивлячись на сьогоднішні наукові досягнення, ми іноді забуваємо, що вона супроводжувала людство дуже довгий час. Ось чому багато старих традицій все ще культивуються в університетах Республіки Польща, яким віддають перевагу українці та інші іноземці, а також у ВНЗ Європи. Однією з найхарактерніших є пісня студента про початок навчального року. Як вона називається, та звідки взялася? Коли починається навчальний рік в університетах Польщі? Що робити молодим людям, які з певних причин не вступили до ВНЗ цієї європейської держави? Відповіді на ці запитання Ви знайдете, прочитавши запропоновану статтю.

Що співається на початку навчального року?

У програмі урочистостей, пов'язаних з початком навчального року в університетах Польщі, крім вступної лекції, вручення різноманітних нагород, також передбачений такий загадковий підрозділ, як «Gaudeamus igitur». Це пісня, або, вірніше, студентський гімн, історія якого бере початок з 13 століття. Вона співається на латині, а назва означає «Радіймо».

Що таке Gaudeamus Igitur?

Ця пісня — свого роду апофеоз молодості та студентського життя (як бачите, за сотні років існування мало що змінилося). Назва ясно вказує на настрій та тон пісні. В її тексті можна помітити усвідомлення скороминущості людського життя, досягнень та того, що зі зв'язку з цим необхідно витягти якомога більше.

Є також прямі згадки про академічну спільноту, жінок та країну, яким співаки бажають всього найкращого. Текст насичений віршами про поділ печалей, турбот та ворогів.

Пісенна історія. Початок Gaudeamus Igitur не зовсім ясний, та сама пісня зазнала численних змін, перш ніж вона стала тим, що ми знаємо сьогодні. У якийсь момент це був навіть гімн покаяння. Його перша версія, ймовірно, з'явилася у Гейдельберзькому університеті або у Сорбонні, хоча є також поема «Scribere offerui» від 1287 року два вірші якої ідентичні Gaudeamus Igitur. Сьогоднішню версію гімну підготував мандрівний поет та студент з Університету Галле, Крістіан Вільгельм Кіндлебен, якому також приписують цей грайливий та безтурботний тон.

Початок 2019/2020 навчального року у варшавських, вроцлавських та інших ВНЗ Польщі

Початок жовтня незмінно означає старт нового освітнього року в університетах Польщі. Дата інавгурації може відрізнятися на кілька днів, тому актуальну інформацію потрібно уточнювати в обраній структурі. У таких великих містах, як Вроцлав, Варшава, Краків чи Познань, вже відбулося офіційне відкриття. Наприклад, у столиці Силезії, як завжди, представники Вроцлавського університету зібралися разом в Oratorium Marianum, щоб урочисто відкрити заняття у ВНЗ. Ораторії Маріанум — це красивий актовий зал, розташований у головній будівлі Вроцлавського університету, в якому протягом багатьох років проводяться святкування, пов'язані із закінченням студентських канікул. Все почалося зі співу гімну "Gaude Mater Polonia", за яким пішли виступи інших представників академічної спільноти.

На додаток до офіційної частини в Ораторії, на ринковій площі Вроцлава також відбувалося багато цікавого. Там, як і щороку, студенти у характерних сукнях маршували містом, щоб зустрітися під ратушею та заспівати Gaudeamus igitur.

Що робити молоді людям, які не вступили цього року?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що на відміну від українських ВНЗ, до польських університетів можна вступати двічі на рік. Якщо Ви упустили період вступної кампанії зимового семестру 2019/2020 року, не потрібно впадати у відчай. Можете починати збирати документи для вступу у середині зими на літній семестр. Якщо набереться велика група, то курс піде індивідуальним планом. В іншому випадку Ви приєднаєтесь до групи, котра існує, а пропущений семестр складете наприкінці навчання.

Отже, у польських ВНЗ, як і більшості європейських структур навчання, досі співають Gaudeamus Igitur. У деяких містах також мають традицію співати гімни регіону або країни. Це хороший звичай, оскільки він об'єднує всіх учасників освітнього процесу, а також урочисто оголошує про новий навчальний рік, котрий буде наповнений не тільки заняттями, а й веселими подіями.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини