Економічна доля випускника. Що це та навіщо потрібно різним категоріям населення?

8661
Facebook Twitter
Економічна доля випускника. Що це та навіщо потрібно різним категоріям населення?

У даній статті ми розповімо, що являє собою поняття «економічна доля випускника», а також поділимося, чим воно важливе різним категоріям громадян, які прямо або опосередковано пов'язані зі сферою науки.

Загальнонаціональна система моніторингу економічної долі випускників університетів (ELA), створена від імені Міністерства науки та вищої освіти Республіки Польща, працює вже рік. Основна мета — поліпшити якість освіти та адаптувати освітню пропозицію до вимог сучасного ринку праці. Показник економічної долі випускника є дуже важливим не тільки для всієї системи освіти, але для майбутніх абітурієнтів освітніх структур Польщі, оскільки останні отримають доступ до оновленої інформації на внутрішньому та міжнародному ринках праці.

У даній статті ми розповімо, що являє собою поняття «економічна доля випускника», а також поділимося, чим воно важливе різним категоріям громадян, які прямо або опосередковано пов'язані зі сферою науки.

Особливості даної категорії та суть її необхідності

Інформація про долю випускників необхідна для оцінки впливу досліджень на успіх на ринку праці. Результати досліджень центрального моніторингу — важлива інформація, що впливає на управління університетом. Це відноситься, наприклад, до політики заохочення та освіти у структурах навчання, навчальних програм або обсягів найму. З точки зору кандидатів на навчання, інформація про рівень зайнятості та доходів випускників конкретного університету чи курсу, безумовно, є одним з критеріїв вибору факультету, університету та спеціальності.

Основним джерелом інформації, представленої у звітах, є адміністративні дані з системи Інституту соціального страхування та систем POL-on, Центрального статистичного управління та Центральної комісії за ступенями та званнями.

Використання адміністративних даних для проведення досліджень за освітніми та професійними процесами є доведеною та застосовуваною практикою у багатьох європейських країнах, у тому числі у скандинавських країнах, Іспанії, Австрії, Литві та Угорщині. Дослідження гарантує повну анонімність: випускники вибираються у довільному порядку, який не ідентифікує особистостей.

Основні показники ситуації на ринку праці

Досліджуючи базові показники, які сьогодні можна визначити на ринку праці, фахівці UP-STUDY рекомендують звернути увагу на наступні: час на пошуки роботи; стабільність зайнятості; досягнута винагорода.

Перший фактор розглядається як час, який було зайнято лише пошуком місця працевлаштування та обчислюється у місяцях.

Для вивчення стабільності роботи були прийняті наступні показники: відсоток людей, які хоча б раз мали досвід бути безробітними; ризик безробіття серед випускників (середній відсоток місяців у період навчання, в якому випускники були зареєстровані як безробітні); середньомісячне число роботодавців, які надають трудові договори, та середньорічна кількість виконаних робіт.

Третій фактор, що вимірює положення працівників на ринку праці — середня заробітна плата людей, що охоплює аудит протягом наступних п'яти років з моментом отримання диплома.

Система моніторингу економічної долі випускників доступна на сайті absolwentci.nauka.gov.pl.

З вищевказаної інформації можна зробити висновок, що дослідження економічної долі випускників польських освітніх структур важливі як для абітурієнтів університетів РП, так і для керівництва ВНЗ та роботодавців. Завдяки подібним даним, можна наочно побачити, як складається ситуація на ринку праці, та які перспективи очікують кожен окремий напрям у майбутньому. Кандидати на навчання, завдяки оновленим даним щодо прибутковості кожної професії, набагато простіше можуть визначитися зі спеціальністю та розвиватися у потенційно прибутковому напрямку.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини