Девелоперський бум триватиме до 2030 року — прогноз експертів

2181
Facebook Twitter
Девелоперський бум триватиме до 2030 року — прогноз експертів

Експерти кажуть, що Польщі потрібно як мінімум 12 років, щоб розв'язати проблему нестачі ІТ-фахівців. У 2020 року це не 1 мільйон, а 600 тисяч вакансій. Розглянемо більш детально прогнози експертів у даній статті.

Експерти кажуть, що Польщі потрібно як мінімум 12 років, щоб розв'язати проблему нестачі ІТ-фахівців. Тим часом, дефіцит програмістів в інших країнах Європейського Союзу зменшується. За останніми даними, до 2020 року це буде не 1 мільйон, а 600 тисяч вакансій. Розглянемо більш детально прогнози експертів у даній статті.

Офіційний тираж ще поширює дані зі звіту, опублікованого Empirica п'ять років тому для Європейської комісії. Прогнози говорили, що до 2020 року в одному Європейському Союзі буде майже 1 мільйон програмістів. Ці оцінки більше не актуальні, але нові, оновлені бачення ситуації все ще викликають занепокоєння.

Було відправлено запит до Єврокомісії на останні дані, та виявилося, що попит на програмістів у країнах Євросоюзу знизився. На даний час, там залишилося 600 000 вакансій. Проте все, це не означає, що стало менше IT-посад. Скорочений дефіцит є доказом позитивного ефекту навчання програмістів. Керівник відділу маркетингу в онлайн-школі програмування Kodilla.com, Марцин Коседовський пояснює, що кількість робочих місць зростає, та водночас все більше й більше людей приєднуються до області.

Новий прогноз для Польщі

У Польщі дефіцит оцінюється у 50 000 фахівців ІТ-галузі на 5 років та це повинно залишитися до 2020 року. Європейська комісія не надала нових оцінок для Польщі. Експерти з Kodilla.com підготували власний прогноз на основі спостережень за ринком. За оцінками, навіть при дуже оптимістичному сценарії тільки у 2030 році у Польщі можна буде подолати розрив, пов'язаний з нестачею програмістів — за умови, що на той час попит компаній на польських програмістів не згасне. Варто враховувати, що якщо Захід продовжить переманювати польських фахівців, що призводить до зменшення числа випускників ІТ, дефіцит у Польщі може стати більш глибоким, та він ніколи не буде ліквідований.

Статистика не бреше — у Польщі все ще мало випускників IT

Згідно з даними, отриманими за запитом Kodilla.com від Міністерства науки та освіти, з 2014 року щорічно пов'язані з ІТ відділи у Польщі поставляють не більше як 12-14 тисяч випускників державних та недержавних університетів. За два роки понад 2000 осіб зареєструвалися на курсах майбутніх програмістів, це говорить про те, що не всі готові витрачати 5 років на придбання якісного диплома та повноти знань.

У Польщі більшість робочих місць у сфері ІТ вже створені

Експерти з Empirica визнають, що зусилля щодо заповнення великої діри в ІТ почали приносити певні результати. Політики та відповідальні за освіту люди стали цікавитися розривом у галузі.

Згідно з даними Європейської комісії, тільки у Польщі число ІТ-фахівців за останні чотири роки зросло на цілих 15% (з 393 тис. до 452 тис.) та протягом наступних чотирьох років виросте на 18 відсотків, набагато швидше, ніж в Іспанії (+12 відсотків) або Великобританії (+10 відсотків).

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що Польща згадується у звіті ЄС як країна, в якій, крім Франції та Португалії, у найближчі два роки буде створено найбільшу кількість робочих місць у сфері ІТ. Хто б їх заповнив? Випускники навчальних закладів РП, тим більше, що пропозиція від університетів значно розширилася, причому, як польською, так і англійською мовами курси цілком доступні у плані оплати навчання. Компанія Empirica, яка розробила останні звіти для Європейської комісії, вказує, що попри те, які прогнози на дефіцит програмістів будуть підтверджені, попит продовжить зростати. Отже, шанс виправити цю прогалину повинен бути у людей з інших середовищ, крім ІТ, не пов'язаних з програмуванням.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини