Де потрібно працювати студенту, щоб оплачувати навчання у ВНЗ самостійно?

5970
Facebook Twitter
Де потрібно працювати студенту, щоб оплачувати навчання у ВНЗ самостійно?

Дана стаття стане у пригоді всім прагматичним українським студентам університетів Польщі, оскільки ми розповімо, в яких напрямках варто шукати підробіток, щоб компенсувати витрати.

Багато українських випускників закладів середньої освіти вважають за краще отримувати кваліфікацію в університетах Республіки Польща, оскільки не можуть розглянути перспективи у навчанні на Батьківщині.

Поки якість навчання в Україні знаходиться не на високому рівні, а ось ціни практично наближені до європейських, молоді майбутні науковці виїжджатимуть за кордон у пошуку кращих можливостей.

Зараз вибір українців зупиняється на польських ВНЗ, тому доречно поговорити не тільки про інвестиції, які вимагає навчання, а й про те, яким чином можна компенсувати частину або всі побутові та навчальні витрати. Дана стаття стане у пригоді всім прагматичним українським студентам університетів Польщі, оскільки ми розповімо, в яких напрямках варто шукати підробіток, щоб компенсувати витрати.

ТОП 3 напрямків діяльності для студентів, які допоможуть оплачувати навчання самостійно

Спочатку, фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що у порівнянні з платою в інших європейських країнах, польські університети виставляють більш, ніж лояльні розцінки. Проте, витрати все одно є, та, якщо Ви замислюєтеся про те, щоб платити за навчання зі своєї кишені, потрібно знайти роботу, яка не тільки буде приносити хороший дохід, але й не завдасть шкоди навчанню. Ось деякі напрямки, що дозволяють, при належному додатку зусиль, добре заробити, мають гнучкий графік, який можна вільно поєднати з навчанням на стаціонарі:

1. Репетиторство. Володіючи на високому рівні рідною мовою, завжди можна знайти поляка, який хоче її вивчити. На сьогодні година заняття може обходитися 19-40 злотих, залежно від мови. Дві години на день на одного клієнта, кілька клієнтів на тиждень, та, всього за півроку можна заробити на оплату року навчання у приватному польському університеті.

2. Бариста або його помічник. Тут, в основному, всі надії покладаються на чайові, адже ставка встановлена ​​на рівні з мінімумом — 14.7-15.2 злотих за годину. Для молоді такий вид підробітку дуже зручний, адже є можливість знайти варіант нічного графіка, що не заважатиме навчанню. Що стосується заробітку, то досвід бувалих студентів каже, що з чайовими за зміну можна заробити до 50-70 доларів, хоча траплялося виручити й порядком 150 доларів, але це швидше виняток, ніж постійна практика.

3. Фріланс. Тут все залежить від додаткових умінь, але обмежень за специфікою діяльності та заробітку немає. Копірайт, рерайт, створення односторінкових сайтів, виконання замовлень на роботу у графічних редакторах — всі ці типи робіт оплачуються добре, та чим більше портфоліо, тим вища плата за виконане завдання.

Чи потрібно іноземним студентам польських університетів дозвіл на роботу?

Якщо мова йде про учнів, які здобувають освіту на стаціонарі, тоді з 2015 року зняті всі заборони та обмеження у цьому плані. Це означає, що студенти очного відділення можуть працювати без додаткових дозволів та часових рамок. У свою чергу учні заочного та інших відділень повинні отримати запрошення або дозвіл на діяльність. До слова, якщо студент залучений не на стаціонарі, він може працювати у повному графіку у будь-якому секторі, в якому є охота працювати.

Підсумовуючи, зауважимо, що у студентів польських університетів є багато шансів покрити витрати. Також вони здатні здешевити освіту за допомогою завоювання грантів або стипендій. Нагадаємо, вступаючи з компанією посередником можна домогтися індивідуальної знижки на частину навчального періоду.

Загалом, якщо є охота, то європейська освіта у польських ВНЗ може обійтися якщо не безкоштовно, то з мінімальними вкладеннями.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини