Чи потрібно підтверджувати польський диплом в Україні?

6979
Facebook Twitter
Чи потрібно підтверджувати польський диплом в Україні?

Чи потрібно підтверджувати український атестат під час вступу до будь-якого з обраних університетів Польщі, а також як йдуть справи з нострифікацією польського диплома про закінчену освіту в Україні? Про це Ви дізнаєтеся зі статті.

Українці у значній своїй чисельності відправляються до Республіки Польща для отримання бажаної професії. Це стосується не тільки навчання першого циклу, але й післядипломної освіти. Така тенденція склалася через низку визначальних чинників, таких як: справедлива плата за навчальний рік, високий рівень підготовки затребуваних фахівців, розширення мовних знань та їх поліпшення, а також відносна простота у вступі та територіальна близькість. Вступити до польського ВНЗ можна, як після закінчення школи (технікуму, ліцею), так і маючи диплом бакалавра. Чи потрібно підтверджувати український атестат (диплом) під час вступу до будь-якого з обраних університетів Польщі, а також як йдуть справи з нострифікацією польського диплома про закінчену освіту в Україні? Про це Ви дізнаєтеся зі статті, тому її варто прочитати всім абітурієнтам, націленим на отримання професії у цьому європейському куточку.

Чи потрібно українцям підтверджувати атестат (диплом) під час вступу до польського ВНЗ?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу молодих людей з України, які прийняли рішення навчатися в одному з університетів РП на те, що завдяки обопільній згоді між розглянутими країнами, не потрібно підтверджувати документи, що показують отриманий рівень освіти. Це факт, але не варто забувати, що водночас, у процесі вступу потрібно надати офіційний переклад атестата (попереднього диплома) з апостилем. Без цього, обрана навчальна структура не буде розглядати наданий пакет даних, а значить, зарахування не буде можливим.

Вище ми говорили про те, що до більшості освітніх установ Польщі досить легко вступити. Це стосується приватних університетів, адже вони приймають без іспитів та врахування результатів зовнішнього

національного оцінювання (ЗНО). Якщо абітурієнт націлений на державний ВНЗ, йому варто готуватися до екзаменаційних випробувань. Українці у публічних університетах можуть розраховувати, в основному, на платне відділення, яке у 1.5-2 рази обходився дорожче, ніж в приватній установі. Правда є можливість потрапити на бюджетне відділення, але потрібно мати підстави, що прирівнюють до громадян РП, наприклад, Карту Поляка, або інші аргументи.

Чи потрібна нострифікація польського диплома для працевлаштування в Україні?

Як показує практика, та було зазначено вище, Польща та Україна обопільно визнають дипломи, а також наукові звання, оскільки обидві приєдналися до Лісабонської конвенції. Проте, щоб отримані документи придбали юридичну силу, необхідно пройти відповідну процедуру — нострифікацію. Це застосовується у разі всіх дипломів, атестатів та сертифікатів, крім медичних та юридичних, що потребують додаткової перевірки. У разі простої нострифікації, процедура не є складною, та передбачає надання стандартного пакета документів: оригінал, копія, заява, переклад диплома та вкладки. До речі, не обов'язково особисто передавати зібраний пакет, можна відправити поштою.

Отже, варто зауважити, що українські роботодавці охоче беруть на роботу молодих фахівців з польським дипломом, часто навіть не вимагаючи його підтвердження.

Інше питання, чи є бажання у дипломованих фахівців, які отримали кваліфікацію в одному з польських університетів повертатися до рідних пенатів з метою працевлаштування?

Найчастіше відповідь негативна, оскільки саме можливість легально мігрувати та влаштуватися в індустріально розвинений європейській країні є аргументом на користь вибору польських університетів. Тому повертаються в Україну одиниці, які мають на те вагомі доводи.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини