Чи буде скорочено фінансування гуманітарних наук? Нова ідея від Міністерства науки та вищої освіти Польщі

5574
Facebook Twitter
Чи буде скорочено фінансування гуманітарних наук? Нова ідея від Міністерства науки та вищої освіти Польщі

Чи буде скорочено фінансування гуманітарних наук у Республіці Польща? На це питання буде дана ствердна відповідь, якщо буде підписано нову постанову Міністерства науки та вищої освіти Польщі.

Чи буде скорочено фінансування гуманітарних наук у Республіці Польща? На це питання буде дана ствердна відповідь, якщо буде підписано нову постанову Міністерства науки та вищої освіти Польщі, яка знаходиться на стадії надання думок. Зміни, як правило, стосуються економічної ефективності конкретних наукових дисциплін у даній країні.

Новий регламент. Чого варто очікувати?

Зазначене положення ґрунтується на дослідженнях Міністерства науки та вищої освіти, яким допомагала Головна Рада з науки та освіти. Воно визначає витрати на проведення заходів у конкретних наукових дисциплінах. Після вивчення поточної вартості витрат у даних областях були визначені нові коефіцієнти, які можуть значно вплинути на гуманітарні науки.

Три найважливіші зміни

Створення нового регламенту засноване, перш за все, на трьох принципах — перший стосується адаптації змін до нового розділу наукових дисциплін. Другим є поділ витрат на дослідження та дидактику.

Третій є найбільш важливим, оскільки він розв'язує питання щодо збільшення диверсифікації щоденного фінансування, про що вже згадувалося вище. Це може виявитися дуже невигідним для гуманітарних та соціальних досліджень — швидше за все, вони будуть мати найбільше зниження економічної ефективності. В іншій ситуації є інженерні та технічні області, які можуть розраховувати на значне збільшення фінансування.

Гуманітарні науки під питанням

Якщо нові правила будуть реалізовані, фінансування гуманітарних та соціальних наук різко скоротиться. Це означає, що виникне питання про доцільність існування багатьох досліджень та інститутів, які частково або повністю спрямовані на програми даної області. Зміни у Міністерстві науки та вищої освіти також можуть викликати масове звільнення у наукових установах гуманістичної орієнтації.Як відзначають співробітники факультету філософії та соціології Варшавського університету, прийняття запропонованих рішень запобіжить розвитку гуманітарних та соціальних досліджень та дидактики на найвищому рівні, про що було заявлено наміром нового закону про вищу освіту.«Гуманітарні науки, та особливо філософія, складають кістяк суспільного життя, та й усього суспільства, яке є його першим адресатом. Тому ставлення законодавця до гуманітарних наук, та зокрема до філософії, завжди показує ставлення до суспільства, а також до культури та принципів суспільного життя», — йдеться у постанові Інституту філософії Університету ім. Адама Міцкевича.У свою чергу представники інституту Познані заявили, що таке різке скорочення показників, що поглинають витрати, не дозволить проводити дослідження у сфері гуманітарних та суспільних наук. Зважаючи на це, вони вважають скорочення коефіцієнта покриття витрат у три рази, радикальними, та водночас абсолютно невиправданими діями.Деякі члени академічної спільноти побоюються, що гуманістичні дисципліни скоро зникнуть з польських університетів. Гуманітарні науки і так завжди були недофінансовані. Відтепер фінансування гуманістичних досліджень для університетів, якщо буде прийнята нова ідея Міністерства, стане просто невигідним. Чим обернеться ця ситуація, точно можна буде сказати лише після етапу надання думок, а поки гуманітарним ВНЗ Польщі можна лише сподіватися на позитивний результат справи.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини