Боротьба за співробітників у Польщі зростає. Вони диктують умови у цих галузях

885
Facebook Twitter
Боротьба за співробітників у Польщі зростає. Вони диктують умови у цих галузях

Яку вибрати професію, щоб у майбутньому мати максимально вигідні умови праці? Про це фактичні студенти та абітурієнти польських університетів зможуть дізнатися зі статті.

За оцінками експертів, у найближчі роки на польському ринку буде близько 3-4 мільйонів співробітників. До 2050 року цей розрив може скласти до 10 мільйонів осіб. Компанії борються не тільки за програмістів, бухгалтерів, фінансистів та юристів, а й за постійних працівників фізичної праці. Для кандидатів це означає одне — можливість поліпшення умов та підвищення заробітної плати. Яку вибрати професію, щоб у майбутньому мати максимально вигідні умови праці? Про це фактичні студенти та абітурієнти польських університетів зможуть дізнатися зі статті.

Як складається ситуація у Польщі з найманням співробітників?

Майже 56% компаній у 2022 році, присутніх на польському ринку, заявляють про проблеми з пошуком співробітників. Труднощі з набором персоналу повинні відчувати в основному великі підприємства (73%), в основному ті, які займаються промисловим виробництвом. У свою чергу, причиною такого стану речей є добровільна ротація працівників, які змінюють місце роботи, спокушаючись кращими заробітками, додатковими пільгами або привабливішим місцем знаходження. Це підтверджується й в інших дослідженнях, розроблених фахівцями, які професійно займаються підбором та кадровим консультуванням. Згідно з останніми звітами Antal, Asseco Business Solutions та Nowy Styl Group за вересень 2021 року, коефіцієнт добровільної плинності кадрів (виснаження), середній для всього ринку, збільшився з 2016 року з 11% до 16%. Це особливо очевидно у галузі SSC/BPO (загальні сервісні центри — обслуговування клієнтів, бухгалтерський облік, покупки), де було зафіксовано збільшення на 10 процентних пунктів до 20%, а також у консалтингових та юридичних фірмах — зростання на 9 п.п. до 21%. Іншими галузями, які особливо стурбовані тим, що йдуть працівники, є промислове виробництво, логістика, IT та телекомунікації. Зважаючи на це, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що отримавши потрібну освіту в одному з напрямків, вдасться не тільки швидко побудувати кар'єру, а й отримати ідеальні умови праці. Правда, як завжди, умовою є високий рівень знань, завчасне придбання практичного досвіду та наявність додаткових навичок.

Гігантська діра на ринку праці РП

Висловлюючи свої побоювання, компанії вже вказують ТОП-10 позицій, які найважче набрати, з найбільшим попитом на ринку праці. Звичайно, ІТ-фахівці та програмісти зайняли місце на подіумі. Однак за ними були представники абсолютно різних галузей, таких як оператори вантажопідіймачів та машин, електрики та інженери-електрики, виробничі та ручні робочі.

Джерелом проблем сьогодні є, перш за все, нестача фахівців з вузькими компетенціями та високою кваліфікацією. Крім того, не вистачає рук на посадах для працівників фізичної праці.

Звільнення штатного співробітника — до 100 000 злотих втрати

Хоча ринок працівників є великою проблемою для компаній, самі фахівці знаходяться у скрутному становищі. На даний час кандидати одночасно беруть участь у декількох процесах наймання та у підсумку вибирають найвигіднішу або зустрічну пропозицію поточного роботодавця.

Компанії стали перевершувати один одного у пропозиціях, тому що втрата співробітника — це фінансова втрата, котра зростає для них. За оцінками Антал, вартість звільнення штатного співробітника через 3 місяці становить навіть 100 000 zł. Та мова йде не тільки про ціну набору або реалізації нової людини, але часто про зупинення або продовження проєктів при пошуку заміни.

Підсумовуючи, зауважимо, що нові технології — це як можливість для співробітників, яким загрожує професійне відчуження, так і розчарування у зв'язку з відсутністю успіху на ринку праці. Водночас для компаній, які борються з нестачею персоналу — це важка ноша. Фахівці UP-STUDY відзначають, що зараз бути програмістом, особливо хорошим та досвідченим, є гарантією хорошої роботи у всьому світі. Та ніщо не завадить цій тенденції. Цифрові навички стають невіддільним елементом, без якого буде все складніше мати справу з ринком праці. Люди, які хочуть отримати кращу позицію, повинні інвестувати у розвиток таких навичок. Особливо, якщо вони закінчили школу, навчаються та працюють за різними професіями, не пов'язаними з жодною вищеописаною галуззю.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини