Безробіття серед молоді у Польщі

901
Facebook Twitter
Безробіття серед молоді у Польщі

Безробіття серед молоді, тобто випускників університетів та людей, що роблять свої перші кроки на ринку праці, знижується. Яка їхня ситуація? Розглянемо детальніше.

Багато українських учнів випускних класів націлені на вступ до закордонного ВНЗ. Побачивши в європейському дипломі великі перспективи, молоді люди прагнуть набути кваліфікації, таким чином, щоб при цьому не розорити сімейний бюджет. Вибір країни навчання повинен бути зроблений таким чином, щоб влаштовувала не тільки плата за навчальний рік, а й були можливості швидкого працевлаштування. Зважаючи на це, варто розглянути рівень безробіття за різні періоди у країні, ВНЗ якої Ви плануєте віддати перевагу. Дивлячись на ці два показники, українці часто зупиняються на освітніх установах Республіки Польща. У 2022 рівень безробіття, котрий знижується, був зафіксований в усіх воєводствах. Це також добрий знак для наступного року, оскільки безробіття серед молоді, тобто випускників університетів та людей, що роблять свої перші кроки на ринку праці, знижується. Яка їхня ситуація? Розглянемо детальніше.

Безробіття молоді у Польщі

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що молоді люди особливо вразливі до безробіття через нестачу досвіду, неповну кваліфікацію, незнання галузі та реалій ринку праці, прав працівників, відсутність ділових знань та проблем, пов'язаних з переходом від ролі студента до працівника. Автори доповіді відзначають: «Безробіття як і раніше в основному зачіпає молодь. Наприкінці кварталу найчисленнішою групою серед безробітних були люди у віці 25-34 років — 236,2 тисячі осіб, а їх частка у загальній чисельності безробітних становила 27,7%. Люди до 24 років у загальній чисельності безробітних склали 12,7%. Частка зареєстрованих безробітних у віці 35-44 років склала 24,1%, 45-54 — 17,7% та понад 55 — 17,8%».

Слід зазначити, що серед молодих безробітних у віці від 25 до 34 років переважають жінки, що пов'язано, серед іншого, з материнством та збереженням безробіття протягом тривалішого періоду у зв'язку з доглядом за дитиною. У групі безробітних до 24 років показники однакові для обох статей (жінок трохи більше).

Як виглядає безробіття молодих людей у РП?

Тим часом можливості молодих людей на ринку праці не так обмежені, як можна подумати. Перш за все, програми з активізації та навчання служб зайнятості адресовані, зокрема, молодим людям. Крім того, через високий попит на працівників у багатьох галузях підприємці все частіше вважають за краще набирати людей без досвіду.

Які форми підтримки можуть отримати молоді люди на ринку праці? Вони містять:

  • ваучер на стажування;
  • ваучер на поселення;
  • початкове фінансування;
  • програми місцевих бюро з працевлаштування;
  • пропозиції про кар'єрне наймання;
  • пропозиції про стажування та навчання;
  • ярмарки вакансій.

Підсумовуючи, зауважимо, що студенти польських університетів прагнуть, якомога раніше вийти на ринок праці. Це дозволяє набути досвіду, а також стати привабливішими для роботодавців. Зважаючи на це, потрібно використовувати будь-які можливості: підробіток, практика, стажування, адже студенти та випускники схильніші до безробіття, ніж інші категорії населення.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини