Безробіття після закінчення навчання? Який реальний стан випускників польських університетів на ринку праці?

819
Facebook Twitter
Безробіття після закінчення навчання? Який реальний стан випускників польських університетів на ринку праці?

Як ідуть справи зараз та після вивчення яких спеціальностей можуть виникнути проблеми з пошуком роботи? Обговоримо це у статті.

Для багатьох випускників середньої школи великою проблемою є питання про те, в якому напрямку продовжувати освіту. У Польщі для полегшення прийняття рішень та моніторингу стану випускників на ринку праці була створена державна програма ELA (Електронна доля випускників), яка допомагає визначитися з майбутньою професією не тільки резидентам країни, а й іноземним кандидатам. У дослідженні використовується поділ на тематичні області: технічні науки, точні, соціальні, гуманітарні, медичні науки та науки про здоров'я, а також науки з фізичної культури, сільського господарства, лісового господарства та ветеринарії, природничі науки та мистецтва. У середньому періоди пошуку роботи на повний робочий день варіюються від 2,38 місяця у галузі точних наук до 4,68 у сфері сільського господарства, лісового господарства та ветеринарії. Як ідуть справи зараз та після вивчення яких спеціальностей можуть виникнути проблеми з пошуком роботи? Обговоримо це у статті.

Після яких занять найважче знайти роботу?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що з огляду на середні результати, саме в області сільськогосподарських, лісових  та ветеринарних наук період пошуку роботи є найтривалішим. Однак потрібно уточнити критерії пошуку та перевірити, скільки часу буде потрібно, щоб знайти роботу після закінчення певного університету, в обраній формі (повна, часткова), з досвідом або без, на конкретній провінції. Аналізуючи дані програми ELA, слід пам'ятати, що у ній не враховуються результати людей, які працюють за контрактом або залучені не за найманням, а наприклад, відкрили власну справу. Наприклад, у 2021 році у Мазовецькому воєводстві, після очного навчання в області хімії та технологічного машинобудування у Варшавському технологічному університеті, випускники близько 11,17 місяця шукали роботу на повний робочий день, після історії мистецтва в Академії образотворчих мистецтв у Варшаві пошук тривав близько 7, 67 місяці.

Найменша загальна валова винагорода відноситься до області мистецтва. Медіана середньомісячного заробітку з усіх джерел у перший рік після отримання диплома склала 1889,64 зл.

Кращі напрямки навчання, після яких можна швидко працевлаштуватися

За даними Міністерства науки та вищої освіти Республіки Польща, 2021/2022 навчальний рік почався з 424 тисяч студентів. Три найбільш популярних області:

  • ІТ (32 680 заявок на вступ);
  • психологія (25 831 абітурієнт);
  • менеджмент (22 930 кандидатів).

Коли справа доходить до винагороди, IT також є лідером у програмі ELA. Це область, в якій попит на співробітників дуже високий, а зарплата часто задовольняє та дозволяє жити на високому рівні.

Немає роботи після закінчення університету — факти або міфи?

За даними Євростату, у 2021 році рівень зайнятості для людей з вищою освітою у віці від 25 до 64 років склав 85,8%, а для Польщі — 88,7%. Для низького рівня освіти ці цифри становлять 56,8% для ЄС-28 та 43,1% для Польщі відповідно, а для середнього рівня — 76,4% (ЄС-28) та 70,4% (РП).

Чим вище освіта, тим легше знайти роботу. Випускник політехнікуму або бізнес-університету має хороші шанси працевлаштуватися у перші пару місяців після отримання диплома.

Отже, багато людей, які хочуть збільшити шанси з роботодавцями, вже під час навчання працюють. Підробіток, поєднаний з отриманням освіти, у багатьох випадках є необхідним стандартом, який дозволяє отримати досвід. Це також можливість завести цінні контакти, випробувати навички у новому середовищі. Стажування для випускників та фактичних студентів, організовані роботодавцями, грають аналогічну роль. Також, ще одним способом вийти на ринок праці є волонтерство. Попри спосіб заявити про себе перед роботодавцями, чим раніше Ви це зробите, тим швидше це окупитися.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини