Життя українського та польського студента в гуртожитку

8209
Facebook Twitter
Життя українського та польського студента в гуртожитку

Дана стаття буде цікава всім студентам, які вирішують питання з проживанням, оскільки ми розповімо про умови та вартість проживання у гуртожитках, а також про гідні альтернативи.

Не має значення, звідки приїхав вступати абітурієнт, з сусіднього міста або держави, для всіх приїжджих питання місця проживання встає досить гостро. Дуже невеликий відсоток учнів, які приїхали здобувати вищу освіту у Республіку Польща здатний відразу придбати житло, щоб жити на власних квадратних метрах, а не «тіснитися» у гуртожитку або наймати квартиру. Говорячи про загальні оселі, варто зауважити, що при майже кожному університеті Польщі вони є, відповідно ВНЗ, державного та приватного типу. Претендувати на місце у гуртожитку можуть на рівних умовах як поляки, так і іноземні студенти. Дана стаття буде цікава всім студентам, які тільки вступили в один з перспективних польських університетів та вирішують питання з проживанням, оскільки ми розповімо про умови та вартість проживання у гуртожитках, а також про гідні альтернативи.

Види гуртожитків в РП та вартість проживання в них

Також, як і установи вищої освіти Польщі, гуртожитки можуть бути приватного та державного типу. По суті, вони не особливо відрізняються, оскільки умови однаково більш ніж прийнятні, різниця видна в оплаті проживання. Серед зручностей, які доступні студентам, котрі проживають у загальних житлах, присутні: шафа, книжкова полиця, стілець, стіл, тумба. У кімнаті може знаходитись невеликий холодильник, залежить від кількості проживаючих. Кімнати, в основному, одно-, дво- та тримісні. Системи можуть бути коридорного типу та блокові. Також, у гуртожитку на поверсі знаходиться кімната відпочинку, кухня та загальний спортивний зал. Кухня передбачає наявність 2-3 чайників, кілька електричних плит, мийки, холодильника та тумб для зберігання продуктів.

Виходячи з відгуків українських студентів, умови в польських гуртожитках набагато краще, ніж у вітчизняних. Що стосується думки поляків, то вони не цілком задоволені, оскільки орієнтуються на умови в інших європейських країнах. Плата залежить від того, в якому місті розташований ВНЗ та, відповідно, спільне житло, а також від того, яка кількість учнів у ньому проживає. Таким чином, у столиці проживання в кімнаті для однієї людини обійдеться від 800 злотих за місяць, водночас як інші міста за такі умови запитують від п'ятисот злотих на місяць. Кімната на 2-3 людини вимагає плати від 300 злотих. Це середні ціни для публічних та приватних гуртожитків.

Переваги життя у загальних житлах та альтернативи

Основною перевагою є те, що такий вид житла обходиться порівняно доступно та надає все необхідне, включаючи інтернет. Також, тут є можливість швидко дістати книги, лекції та інші навчальні матеріали, адже однокурсники живуть зовсім поруч. Але, тим не менш, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що це не єдиний гідний варіант. Можна найняти квартиру, наприклад, двокімнатну на 4 чоловік, тоді буде не тільки комфортно й недорого, але і виключається проблема зі стороннім шумом та великою прохідністю. Студенти, які вступають з допомогою нашої компанії, можуть розраховувати на безкоштовний підбір житла, за цінами, значно нижчими за ринкові. Також батьки залишаться спокійними, адже їхні діти будуть під контролем наших представників.

З викладеної інформації можна зробити висновки, що у Польщі гуртожитки надають більше умов, ніж в Україні, але обходяться трохи дорожче. Якщо не вдалося отримати місце у такому типі житла, самостійно орендуючи квартиру варто пам'ятати, що крім орендної плати, необхідно також вносити комунальні платежі, які будуть складати до 40% від вартості ренти. Вступаючи з UP-STUDY Ви отримуєте безкоштовний підбір житла, яке буде мати доступну конкурентну вартість з гідними умовами.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини