Жінки у науці. Польські університети високо оцінені у світовому рейтингу!

5063
Facebook Twitter
Жінки у науці. Польські університети високо оцінені у світовому рейтингу!

Три університети Республіки Польща увійшли до десятки кращих закладів освіти світу за кількістю жінок-дослідників серед авторів наукових публікацій. Подробиці Ви можете прочитати в нашому огляді.

Три університети Республіки Польща увійшли до десятки кращих закладів освіти світу за кількістю жінок-дослідників серед авторів наукових публікацій. Світовим лідером є Люблінський медичний університет, який відкриває список. Гданський університет зайняв почесне 4-е місце. До десятки також увійшов Медичний університет Познані, який посів 7 місце. Це гідні результати, які принесли радість та натхнення, як жінкам-ученим кожної із зазначених навчальних структур, так і у цілому академічним співробітникам жіночої статі ВНЗ всієї країни.

Рейтинг університету. Що він собою являє?

Цей список є частиною щорічного міжнародного рейтингу CWTS Leiden 2019. Його метою є вимірювання академічної активності університетів у всьому світі на основі наукових публікацій їх співробітників.

У поточному році показник гендерної різноманітності був включений вперше. Згідно з дослідженням, жінки становили близько 30% всіх авторів наукових публікацій 2014-2017 років з 963 університетів, включених до рейтингу. Навіть у масштабах світу це значний відсоток.

Жінки в європейських та інших установах освіти

Європейські ВНЗ, особливо з Центральної та Східної Європи, можуть похвалитися більшою часткою жінок, ніж навчальні структури у Північній

Америці, як зазначає Людо Уолтман з Лейденського університету у Нідерландах. Саме його команда розробила індикатор гендерної різноманітності. Варто зауважити, що не всі представники наукових товариств позитивно поставилися до такого нововведення.

Кращий результат з Польщі країни та почесне перше місце у рейтингу зайняв Люблінський медичний університет — 56% жінок-авторів у всіх публікаціях. Наступні позиції були зайняті: Бразильським державним університетом Маринга (54,1%) та Бєлградським університетом у Сербії (53,5%). Гданський університет з результатом 52,9% посів 4 місце, що теж викликає повагу.

7-е місце зайняв Університет медичних наук у Познані (51%). До десятки також увійшли університети з Аргентини та Португалії. До топ-50 рейтингу увійшло 13 польських університетів: медичний університет Вроцлава був 12-м, медичний університет Лодзі — 13-м, а 15-е місце зайняв Варшавський медичний університет.

На думку авторів зіставлення, домінування університетів з Центральної та Східної Європи та Південної Америки було помітно у більш ранніх дослідженнях. За словами Кассіді Сугімото з Університету Індіани у Блумінгтоні (США), яка вивчає гендерну нерівність, ця тенденція може бути пов'язана з тим, що у зазначених регіонах наукові професії низько оплачуються, що може призвести до того, що чоловіки будуть шукати роботу в інших секторах.

За словами Людо Уолтмана, аналіз даних показує, що глобальна частка жінок серед авторів наукових публікацій збільшилася у період з 2006-09 по 2014-17 роки, але тільки на 3%.

Політехніки досягли значно гірших результатів з точки зору гендерної різноманітності у публікаціях, ніж університети з суспільними науками або біомедичними курсами. Згідно зі статистикою, жінки становлять лише близько 20% наукових кадрів в інженерних та наукових підрозділах, як припускає Сугімото. Проте, це може з часом змінитися, оскільки, наприклад, вже сьогодні молоді леді освоюють багато технічних професій. Велика кількість абітурієнтів прекрасної статі обирають професії, пов'язані з інформаційними технологіями, та не всі згодом покинуть науку, бажаючи розвивати як вчений, та як особистість, відповідно збільшуючи кількість наукових публікацій.

Інформація про досягнення польських університетів у всьому світі щодо кількості жінок-дослідників серед авторів наукових публікацій була надана порталом Міністерства закордонних справ — poland.pl.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини