Заняття, які ще не існують, але фахівці будуть мати попит у майбутньому

1081
Facebook Twitter
Заняття, які ще не існують, але фахівці будуть мати попит у майбутньому

Багато з робочих місць ще не мають відгуку у спеціальностях, пропонованих університетами. Що це за галузі, та на які напрямки орієнтуватися молодим людям, щоб бути затребуваними у майбутньому? Обговоримо це у статті.

Люди, які починають навчання, можуть відчувати себе невпевнено. Багато з робочих місць, спеціалістів на які будуть шукати роботодавці через кілька років, ще не мають відгуку у спеціальностях, пропонованих університетами. Вербувальники стикаються з такою ситуацією на ринку. Що це за галузі, та на які напрямки орієнтуватися молодим людям, щоб бути затребуваними у майбутньому? Обговоримо це у статті.

Стикаються зараз рекрутери з ситуацією відсутності кадрів на вже створені робочі позиції?

Фактично, є набори на посади, до яких не готує жоден курс. Вони пов'язані з використанням передових технологій або підтримкою сучасних, часто нішевих машин та пристроїв. Наприклад, одна з великих польських компаній кілька років тому шукала фахівця з програмування для медіаіндустрії. Це було нове, та у Польщі було мало фахівців, що відповідають вимогам.

В яких галузях потрібно мати кваліфікацію, щоб швидко перейти у нішеву професію?

Багато нових професій з'являться в області технологій або, як підкреслюють фахівці центру польської освіти UP-STUDY, — нових машин.

Кілька років тому ніхто не думав, що можна буде займатися плануванням об'єктів для 3D-принтерів або зарядкою електричних скутерів, а сьогодні виявляється, що це цілком можливо.

Інша ніша — це електронний бізнес, світ реклами та маркетингу, який збільшує споживання. Відсутність руху або зростання інтересу до соціальної економіки, безумовно, породжує нові професії. Водій Uber — професія, що виникла у результаті популярності загальної економіки, котра зростає.

Варто згадати індустрію розваг, — особливо ту, яка орієнтована на людей середнього та похилого віку. Ми стаємо старше та нудніше, та це збільшує попит на альтернативні методи проведення часу (наприклад, творець віртуальної реальності).

Як щодо ІТ? Цифрові навички у майбутньому

Бути програмістом (особливо хорошим та досвідченим) є гарантією хорошої роботи у всьому світі. Попит на програмістів зростає, та ніщо не завадить цій тенденції. У багатьох країнах цифрові навички та програми впроваджуються в освітні курси з раннього віку. У Польщі IT є обов'язковим предметом, але виділяється невелика кількість годин (раз на тиждень). Те, що зустрічається рідко та гарантує успіх у наші дні, може бути звичайною справою у майбутньому, та ніхто не визнає наявність цих навичок в якості особливих компетенцій — так само, як ніхто зараз не пише у резюме, що вміє читати та писати.

Компетенції, на які варто зробити ставку

За даними Всесвітнього економічного форуму, до 65% фактичних учнів початкової школи будуть працювати за професіями, яких ще не існую.

Якщо Ви не знаєте, чому навчитися, щоб мати гарні знання у майбутньому, на що слід робити ставку молодим людям? Більшість експертів вважає, що варто звернути увагу на м'які навички. На додаток до цифрових та технічних знань, пов'язаних з розвитком сучасних технологій, м'які навички стануть надзвичайно важливими. Це те, у чому робот не може замінити людину. Кілька років тому Всесвітній економічний форум визначив список цих навичок та визнав, що вони будуть ключовими на ринку праці найближчими роками. Серед них відзначимо: комплексне розв’язання проблем, критичне мислення, творчий підхід, управління людьми, співробітництво, емоційний інтелект, міркування та прийняття рішень, переговори та когнітивна гнучкість.

Підсумовуючи, підкреслимо, що нинішнім учням та студентам варто розвивати зазначені вище навички. Це реально здійснити, беручи участь у діяльності студентських організацій, вибираючи такі програми, як стажування, міжнародний обмін або громадські заходи. Маючи великий запас додаткових навичок, навіть з появою нових професій вдасться швидко зорієнтуватися, перепрофілюватися та зайняти своє місце під сонцем.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини