З чого почати вивчати польську мову? Розглянемо алфавіт

14857
Facebook Twitter
З чого почати вивчати польську мову? Розглянемо алфавіт

Стаття буде корисна всім майбутнім поліглотам, незалежно від мети вивчення польської, через те, що ми розповімо, з чого почати навчання, щоб воно принесло очікуваних результатів.

Бажання вчити іноземні мови — завжди похвально, навіть без особливої ​​на те потреби, адже ці навички можуть стати в нагоді в найнесподіваніших ситуаціях. До всього, вивчення незнайомих мов та діалектів — зміцнює пам'ять, дозволяє розширити кругозір та сприяє новим корисним знайомствам. Якщо виникло бажання або необхідність вивчати польську, не варто хвилюватися, складнощів виникнути не повинно. По-перше, для українців не складно вивчити польську, оскільки, вони обидві входять до близькоспорідненої групи слов'янських мов. По-друге, тривалий час, мови обопільно запозичили слова, та ефективно вводили їх в ужиток. Стаття буде корисна всім майбутнім поліглотам, незалежно від мети вивчення польської, через те, що ми розповімо, з чого почати навчання, щоб воно принесло очікуваних результатів.

Перші етапи на шляху до розмовної іноземної мови

Насамперед потрібно визначитися, вчитися самостійно або вибрати мовну школу. У другому випадку, головне підібрати школу зі зручним графіком, багаторічним досвідом, позитивними відгуками та необхідним рівнем інтенсивності. Вважаючи за краще вчитися самостійно, варто дотримуватися такого плану:1. Вибір навчального посібника. Цікаве керівництво, з яскравими картинками Республіки Польща, діалогами та завданнями для самоконтролю — те, що потрібно.2. Визначення регулярності занять. Якщо учень не обмежений у часі, тоді можна приділяти кілька годин тричі на тиждень. Для кращого ефекту, варто приділяти по годині, щодня.

3. Внесення різноманітності. Для початку, можна читати елементарну дитячу літературу, оскільки, там вживаються прості та доступні речення. Далі, варто дивитися фільми з субтитрами та читати газету мовою оригіналу. Також, для посилення результатів, з усім цим використовувати відеонавчальні передачі, типу «Поліглот».4. Виробляти позитивні мовні звички: записувати незнайомі фрази та розбирати їх, слухати музику, слухати діалоги, дивитися youtube-канали польською.5. Практикувати з носіями мови. Можна завести друзів поляків з листування, та спілкуватися з ними в скайпі, або, відвідати Польщу, адже зараз це не дорожче, ніж купити продуктів на тиждень.

Особливості польського алфавіту

Сучасна польська мова складається з тридцяти двох літер: A, Ą, B, C, Ć, D, E, Ę, F, G, H, I, J, K, L, Ł, M, N, Ń, O, Ó, P, R, S, Ś, T, U, W, Y, Z, Ź, Ż, правда, в деяких іноземних словах вживаються Q, V та X. Вимова багатьох слів відрізняється від написання, через специфіку читання деяких букв, наприклад, Е — потрібно вимовляти як ен, а літера А — звучить як он. Найперше, що потрібно зробити — правильно навчитися вимовляти букви, оскільки, від цього залежить, наскільки ясно виходитиме висловлюватися. Потрібно звернути увагу, що в деяких буквах містяться діакритики, наприклад, Ć, Ń, Ś, Ź. Діакритиками є особливі звуки, що використовуються для передачі специфічного характеру польських звуків. Що стосується наголосів, вони припадають на передостанній склад.

Звичайно, є слова, які повністю співзвучні з українськими, але, також, зустрічаються звуки, яких не знайти ні в російській, ні в українській, ні в яких інших мовах. Розглянемо декілька схожих слів, щоб додати впевненості всім початківцям: umowa-умовах, uwaga-увага, farba-фарба та інші.

Підбиваючи підсумки, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що польська — красива та унікальна, у своєму роді мова, вивчення якої допоможе пізнати тонкощі та особливість польського народу. Не варто боятися, вивчити локальну мову Польщі можна легко, головне — проявити натиск та старанність. Не має значення, що саме штовхнуло до вивчення польської: здобуття вищої освіти, робота, ділові відносини, туризм або здорова цікавість, вона ніколи не буде зайвим, та може стане в нагоді, і не один раз.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини