Який варіант краще: приватний або державний університет?

1157
Facebook Twitter
Який варіант краще: приватний або державний університет?

Щоб надати частину інформації щодо перспектив навчання у структурах кожної їх форм власності, розглянемо плюси та мінуси детально у статті.

Колись було прийнято вважати, що державні університети здатні надати високий рівень знань, а платне навчання та вступ без іспитів — несерйозний захід. Стереотипне мислення вже кануло Літу, проте, є категорії батьків абітурієнтів, націлених на університети Республіки Польща, які вимагають аргументів, розкладених поличками на користь вибору приватних ВНЗ. Щоб розвіяти міфи щодо навчання у Польщі у цілому, а, також вкоренитися у намірі вступати до ВНЗ цієї європейської держави, варто відвідати одну з міжнародних освітніх виставок, які проводяться центром UP-STUDY не тільки у Києві, а й в інших містах України. Також, щоб надати частину інформації щодо перспектив навчання у структурах кожної їх форм власності, розглянемо плюси та мінуси детально у статті.

Що чекає абітурієнтів польських ВНЗ, які розглядають отримання освіти у державній структурі?

Почнемо з плюсів, але кожен з них має певні застереження. Українці, як і іноземці з інших країн, можуть претендувати на пільгове відділення. Правда, для цього необхідно мати вагомі підстави, тобто підтвердження приналежності до народу Польщі. Ним слугує Карта Поляка. Також спробувати свої сили у конкурсі на бюджетні місця можуть діти, у яких один з батьків є резидентом країни. Другим позитивним аспектом є, найчастіше, статус ВНЗ (його ім'я, яке служить своєрідним брендом та має вагу у наукових колах). Але, зворотна сторона такого плюса у тому, що навчаючись на платному відділенні, Ви витрачаєте у півтора-два рази більше, саме за багаторічну історію ВНЗ та його впізнаваність. Навчання в інтернаціональному середовищі є ще одним позитивним аспектом, але воно аналогічним чином відноситься й до приватних установ освіти. Що стосується мінусів, крім тих, які були висвітлені як продовження ситуації з позитивними аспектами, по-перше, варто відзначити великий наплив студентів резидентів, що унеможливлює втілення у реальність стратегії індивідуального підходу. По-друге, з огляду на орієнтацію на просування корінних жителів країни до локальних компаній призводить до того, що іноземці з дипломом публічного ВНЗ залишаються сам на сам з питанням працевлаштування.

Чи є навчання для українців та іноземців з інших країн у приватних польських університетах кращим вибором?

Безумовно так. Щоб не бути голослівними, перерахуємо всі переваги та недоліки. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що навчання у таких структурах у рази дешевше, причому це стосується як англомовних, так і польськомовних курсів. Також, не можна не відзначити індивідуальний підхід та прагнення з боку викладачів та керівництва до розвитку у студентах не тільки професійних, але й особистісних якостей. Великим плюсом є можливість проходити стажування у компаніях-партнерах, які часто є лідерами своєї галузі. Ну і ще один, можна сказати головний аргумент на користь приватних структур — це шанс здешевити навчання, по-перше, за допомогою завоювання гранту, по-друге, отримання різного роду стипендій, по-третє, знайшовши підробіток, сумісний з графіком навчання, ну і по-четверте, договір про індивідуальну знижку через компанію посередника або безпосередньо з ВНЗ. Що стосується мінусів, сюди можна включити лише фактичну наявність плати за навчання.

Отже, багато батьків розриваються між вибором для дітей кращого ВНЗ. Щоб зробити його правильно, варто зважити за та проти. На сьогодні, якщо мова йде про іноземців у польських університетах, то їм варто віддати перевагу приватним структурам.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини