Волонтерство для студентів польських ВНЗ — чи варто працювати безкоштовно?

7750
Facebook Twitter
Волонтерство для студентів польських ВНЗ — чи варто працювати безкоштовно?

Період Різдва та дня Святого Миколая пробуджує у багатьох почуття, що варто щось робити для інших. Але як виглядає ситуація, коли зникає святкова атмосфера? Обговоримо це питання у статті.

Кожен 12 поляк або нерезидент, який перебуває на польській території з довгостроковою перспективною, займається волонтерством. Щорічно, у грудні відзначається Міжнародний день волонтерів (5 грудня). Це час, коли багато людей займаються громадською діяльністю. Адже період Різдва та дня Святого Миколая пробуджує у багатьох почуття, що варто щось робити для інших. Але як виглядає ситуація, коли зникає святкова атмосфера? Багато людей потребують присутності, допомоги або (як у випадку програм Проєктора — волонтерство студентів) творчих семінарах, що проводяться волонтерами. Чи варто втручатися? Обговоримо це питання у статті.

Хто може стати волонтером?

Волонтерство призначене не для всіх, а для людей з відкритим розумом та охочих взяти участь безкоштовно. Волонтери під час роботи віддають частину себе, присвячують час іншим, а натомість отримують позитивну енергію, гарний настрій та вдячність, що важко у сучасному світі. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що крім цього, якщо досліджувати прагматичний аспект, то, зауважимо, що таким чином можна прикрасити резюме, налагодити відносини з корисними людьми, розширити мережу контактів та придбати додаткові навички та компетенції.

Молодь та волонтерство у Польщі

Згідно зі звітом «Волонтерство у 2018 році», випущеним Центральним статистичним управлінням, 8,5% поляків старше 15 років (серед яких

багато студентів, як резидентів, так і іноземців) були залучені до добровільної діяльності. Варто зазначити, що участь людей у ​​віці від 25 до 34 років значно нижче (37%), ніж участь людей у ​​віці від 15 до 24 років, а також людей у ​​віці від 35 до 44 років. Звичайно, це пов'язано з обмеженим часом, який молоді люди хочуть витратити на приватний простір, професійний розвиток або створення сім'ї.

Опитування Deloitte «Global Millennial Survey 2019» показує, що важливими мотивами та амбіціями мілленіалів є:

  • заробити хороші гроші (59%);
  • подорожувати/побачити світ (58%);
  • купити будинок (54%);
  • народити дітей/створити сім'ю (47%);
  • домогтися високої професійної позиції (47%).

Здавалося б, на шляху до цих цілей важко знайти місце для волонтерства. Але Ви впевнені, що одне виключає інше?

Як уже згадувалося, волонтерство також означає отримання нових компетенцій та постійний розвиток. Соціальна робота дозволяє отримати вигоду з багатьох областей, з якими волонтер не матиме справу щодня. Соціальна діяльність — це можливість для постійного розвитку, виклик та особливий досвід, які формують особистість та навички. Варто додати, що громадськість та роботодавці все частіше це помічають, з огляду на це, відповідаючи на головне питання статті, студентам варто бути залученим до неї.

Згідно з опитуванням Deloitte «Global Millennial Survey 2019, покоління Y шукає вражень: вони більш схильні приймати рішення про наступну подорож або допомогу місцевій громаді, ніж про створення сім'ю або відкриття власної компанії.

Щоб домогтися успіху на цьому терені, необхідно вірити у те, що робите та вкладати у це позитивні емоції та сили. У цьому випадку як стверджує Матеуш Мокшицький (випускник програми PROJEKTOR та власник компанії PASSIO) волонтерство сильно впливає на професійне й особисте життя. Одна важлива річ, яку можна дізнатися завдяки волонтерству, — це таємниці підприємництва.

Підсумовуючи, зауважимо, що мілленіали мають особливе ставлення до бізнесу, частіше вони залишаються лояльними до організацій з аналогічними нефінансовими цінностями. Це добре, оскільки у такому випадку вони можуть щиро подарувати свій час та увагу тим людям, які мають потребу у цьому, при тому почерпнути багато корисного, у тому числі й для ведення підприємницької діяльності. Поєднання приємного з корисним — те, що потрібно студентам, які бажають отримати моральне задоволення та корисні навички.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини