Волонтер — що він робить та як зареєструватися. Переваги діяльності для польських студентів

3320
Facebook Twitter
Волонтер — що він робить та як зареєструватися. Переваги діяльності для польських студентів

Волонтерство може бути вигідним студентам польських університетів, а також активній молоді країни. Чим саме? Обговоримо це у статті.

Почнемо з правових аспектів теми. Відповідно до Закону, що діє на території Республіки Польща, ВНЗ якої охоче віддають перевагу українці та інші іноземці, від 24 квітня 2003 року про суспільно-корисну діяльність та волонтерство, «Волонтером є фізична особа, яка добровільно та без винагороди надає послуги на принципах, викладених у законі». Тому волонтерство — це добровільне та безоплатне заняття. Робота виконується на благо інших людей або суспільства. Така діяльність може бути вигідною студентам польських університетів, а також активній молоді країни. Чим саме? Обговоримо це у статті.

Волонтерська робота — переваги для студентів та інших молодих людей Польщі

Волонтерська робота не приносить фінансових вигод, вона не мотивована бажанням розбагатіти. Це може бути дуже цінно для людини, яка вирішує допомогти та присвячує час іншим. Це можливість випробувати себе у нових, часто складних ситуаціях. Волонтерство вимагає співчуття, відданості та розумової стійкості. Це шанс завести нових друзів та корисні контакти на роки.

Студенти мають можливість отримати досвід, допомагаючи суспільству. Якщо Ви вибираєте сферу, пов'язану з областю освіти та планованою кар'єрою, навіть невелика волонтерська робота на канікулах стане важливим моментом у резюме. Позакласна діяльність завжди добре виглядає в очах роботодавців. Більш того, багато організацій безкоштовно навчають добровольців, організовують інтеграційні поїздки.

Що робить волонтери, котрі входять до добровольчих організацій у Польщі?

Обов'язки волонтера залежать від організації, в якій він працює. Завдання можуть включати як важку фізичну роботу — допомога у відновленні будинків жертв стихійних лих, так і розумові або офісні завдання, наприклад, для освітніх, проекологічних проєктів, що реалізуються у ВНЗ. Вибір широкий та залежить від волонтера, якою мірою та чим він займається. Він може допомогти місцевій громаді у місті навчання, або виїхати за кордон.

Де потрібні добровольці? Пропозиції містять:

  • читання для літніх людей у місцевій бібліотеці;
  • організація та проведення занять для дітей;
  • допомога людям з обмеженими можливостями;
  • допомога в організації фестивалів, тренувань, спортивних та мистецьких заходів;
  • допомога у зборі подарунків, наприклад, для біженців;
  • відновлення пам'ятників;
  • захист природного середовища.

Як стати волонтером?

Хоча волонтерство часто пов'язане зі студентськими часами, неповнолітні (за згодою батьків або законних опікунів) також можуть вибрати роботу там. Насправді немає верхньої межі віку, та повний робочий день не є перешкодою для роботи, щоб допомогти іншим. Є такі проєкти, які вимагають роботи, наприклад, один або два рази на місяць.

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, якщо Ви бажаєте допомогти на добровільних засадах, то слід вибрати відповідну пропозицію. Той рід занять, який принесе задоволення, та чия мета близька. Перш ніж укласти договір з організацією, яка шукає волонтерів, доречно ретельно визначити сферу обов'язків, робочий час та інші умови. Деякі роботи вимагають певних компетенцій, віку або доброго здоров'я — враховуйте свою схильність.

Підсумовуючи, зауважимо, що волонтерство за кордоном для дорослих поляків та нерезидентів, що діють на території цієї європейської держави, пов'язане з більшою кількістю формальностей, ніж проєкти всередині країни. Перш ніж виїхати за кордон, організація повинна перевірити, що у кандидата є мотивація та відповідні навички. У багатьох випадках вартість авіаквитків, проживання та харчування покривається організатором, тому важливо, щоб ті, хто їхав, були впевнені, що хочуть допомогти. Однак є також проєкти, в яких ці витрати розподіляються між організацією та волонтером. Попри все, вибираючи волонтерство всередині країни, або в іноземній державі, є шанс не тільки прикрасити резюме, але й розширити мережу контактів, а також придбати корисні навички, допомагаючи людям або суспільству у цілому.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини