Волонтерська робота — що потрібно знати перед початком роботи?

1644
Facebook Twitter
Волонтерська робота — що потрібно знати перед початком роботи?

Чи кожна охоча людина може стати добровольцем? Які необхідно знати формальні питання? Чи варто студентам університетів Республіки Польща займатися волонтерством? Відповіді Ви знайдете у статті.

Волонтерство — та діяльність, яка може принести не тільки моральне задоволення, але й вигоди у вигляді досвіду та розширення мережі контактів. Така робота приносить велику користь суспільству, дає можливість завести нових друзів, взяти участь у цікавих заходах, а також допомогти нужденним. Варто знати основні принципи організації суспільного блага. Чи кожна охоча людина може стати добровольцем? Які необхідно знати формальні питання? Чи варто студентам університетів Республіки Польща займатися волонтерством? Відповіді Ви знайдете у статті.

Як виглядає волонтерський контракт?

Згідно з юридичним визначенням, волонтер здійснює роботу добровільно та без винагороди відповідно до умов, встановлених у Законі від 24 квітня 2003 року про державну службу та волонтерську роботу. Тому він не отримує фінансової вигоди від діяльності, але може розвивати свої таланти, допомагати та дізнаватися щось нове.

У разі студентів польських освітніх установ, вони таким чином вчаться взаємодіяти у колективі, розв'язувати елементарні організаційні завдання, будувати тривалі довірчі відносини та бути корисними на благо інших. Це, для людей без досвіду, важливі навички, якими згодом можна прикрасити резюме, тим самим виділивши себе з натовпу претендентів на посаду.

Що таке волонтерство? Обсяг обов'язків залежить від домовленостей між двома сторонами. Якщо в організації потрібні волонтери на короткий термін — до 30 днів, письмова форма не потрібна. Проте усна та письмова угода має регулювати термін дії договору, обсяг та спосіб надання послуг, а також рішення про можливість її розірвання. Відповідно до Закону, попри термін дії договору: «на прохання волонтера бенефіціар зобов'язаний письмово підтвердити його зміст, зазначений у п.1 та видати письмове свідчення про надання послуг волонтером, у тому числі обсяг послуг, що надаються».

Яке страхування повинно бути у людей, що займаються волонтерством?

Деякі послуги, такі як догляд за тваринами, схильними до ризику зникнення, можуть призвести до травм. Волонтерство у лікарні у Польщі або медична волонтерська діяльність за кордоном, також пов'язані з великим ризиком для волонтерів. Організація, яка вирішує використовувати їх в якості помічників, має ряд обов'язків:

Добровольці повинні бути проінформовані про ризики для здоров'я та безпеки, а також про принципи захисту від небезпек при виконанні завдань.

Волонтерам повинні бути представлені безпечні та гігієнічні умови для надання послуг та, якщо є потреба, відповідні засоби індивідуального захисту.

Попри тип завдань, термін дії контракту та інші обставини, волонтер має право на страхування від нещасних випадків. Якщо надання послуг триває менш ніж 30 днів — страхування від нещасних випадків набуває організація, якщо більш ніж 30 календарних днів — воно гарантується державою (спираючись на так званий акт про дрібні аварії) на підставі письмового добровільного договору.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що організація, яка співпрацює з волонтером, котра бажає відправити його у відрядження, покриває витрати на проїзд та проживання у тому ж розмірі та на тих же умовах, що й працівники за трудовим договором. Проте, волонтер має право відмовитися від усіх або частини своїх грошей у зв'язку з поїздками. Однак він повинен подати заяву про відставку. Волонтерська діяльність за кордоном часто вітається студентами, адже вони можуть майже без витрат побувати у чужій країні, попрактикувати мову та отримати інші переваги. Організація може також покрити витрати на навчання та витрати, пов'язані з наданням послуг, перелік яких не було вказано у Законі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини