Випускники польських ВНЗ на ринку праці — чого вони бояться?

741
Facebook Twitter
Випускники польських ВНЗ на ринку праці — чого вони бояться?

Чого бояться студенти університетів РП? Чи знаходяться випускники на ринку праці у скрутному становищі? Обговоримо ці питання у статті.

Перші кроки на ринку праці не завжди надійні та стабільні. Молоді люди, які навчаються у польських ВНЗ, попри країну походження, часто відчувають невпевненість. Прагматичні учні шукають першу роботу під час навчання. Навіть якщо це буде підробіток офіціантом або оператором колл-центру — те, що не має прямого відношення до досліджуваної професії, такий досвід також цінний. Чого бояться студенти університетів РП? Чи знаходяться випускники на ринку праці у скрутному становищі? Обговоримо ці питання у статті.

Основні страхи польських студентів/випускників перед ринком праці та як з ними боротися?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на такі ситуації, що викликають стрес у потенційних/фактичних учасників польського ринку праці:

  • Немає роботи після закінчення навчання. Мінімум пів року/рік/два роки досвіду роботи на аналогічній посаді — ця вимога є у багатьох пропозиціях про роботу. Випускник університету, який шукає першу роботу, може мати менше шансів отримати місце, ніж колега з досвідом роботи. Однак це не означає, що пропозиції взагалі не адресовані випускникам. Багато компаній організовують практики та стажування, присвячені молоді. Тому, перш ніж визнати, що у Польщі немає роботи для молоді, перевірте всі можливості.
  • Велика конкуренція на ринку праці. Це ще один страх студентів. Однак слід зазначити, що ситуація на ринку праці сьогодні набагато краще, ніж кілька років тому. У багатьох галузях спостерігається дефіцит працівників, наприклад, ІТ фахівців, тому перспективних студентів, а також випускників, роботодавці приймають охоче. Брак персоналу з відповідною кваліфікацією означає, що наймачі повинні докласти значних зусиль для заохочення молодих талантів до роботи. До речі, це не тільки ІТ-індустрії. Згідно з Барометром конкуренції, у 2022 році у багатьох воєводствах може не вистачати, у тому числі будівельників (включаючи керівників будівельних робіт), лікарів, медсестер та акушерів, електриків, електромеханіків, фізіотерапевтів та масажистів. Список недостач професій довгий, тому хороша робота після закінчення навчального закладу — дуже реалістичне припущення.

  • Низький заробіток. Відсутність задоволеності роботою — це турбота не тільки молоді. При виході на ринок праці потрібно набратися терпіння, мати план професійного розвитку та конкретну мету. Найчастіше перший контракт не віщують великої суми та коливається швидше на кордоні мінімальної заробітної плати, а не навіть середньої винагороди у галузі. Однак у цьому немає нічого незвичайного. Спочатку варто розглядати стажування або практики, як час для перевірки знань, отриманих у ході навчання, та освоєння нових навичок. Якщо Ви зосередитеся на розвитку, більше грошей — це тільки питання часу.
  • Немає трудового договору. Варто знати, що цивільно-правові договори, мандат та договір на конкретну роботу — не є еквівалентними замінами трудового договору. Іноді випускник, який не знає про це, погоджується з умовами роботи, запропонованими керівником, та підписує невигідний для нього так званий śmieciówkę. Така діяльність підприємця є незаконною. Контракт-мандат та робота мають свої переваги, але якщо пропозиція стосується виконання зобов'язань за умовами трудового договору, це те, що слід підписати.
  • Стрес під час інтерв'ю. Випускники на ринку праці можуть відчувати невпевненість. Однак варто знати, що не тільки перше інтерв'ю викликає стрес, але й важко підійти до кожної наступної співбесіди без емоцій. Зрештою, це ситуація, коли потрібно показати свої сильні сторони, та стресостійкість, у тому числі, тому готуйтеся до таких заходів завчасно. Подумайте про свої переваги, прочитайте, чим займається компанія, чітко визначте свої фінансові та професійні очікування та проаналізуйте популярні питання набору персоналу.

Отже, ринок праці Польщі не виставляє непереборних бар'єрів для молоді. Просто варто приділити увагу не тільки освіті, а й придбанню досвіду, а також додаткових компетенцій, щоб виділитися з натовпу. Стажування, практики, підробіток та програми обміну — все це буде корисним, а також дозволить не тільки прикрасити резюме, що призведе до проходження процесу наймання, а й розширити мережу контактів, корисних під час побудови кар'єри.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини