Відпустка на першій роботі. Законодавча сторона питання

1242
Facebook Twitter
Відпустка на першій роботі. Законодавча сторона питання

Яким чином законодавчі положення, що діють на території Польської Республіки, регулюють відпустку на першій роботі? Про це можна дізнатися, прочитавши цю статтю.

Відпустка є оплачуваним періодом законного вільного часу осіб, які працюють за трудовим договором. Її розмір залежить від стажування та кількості відпрацьованих років, але трудовий кодекс містить багато докладних записів, які варто знати, щоб повною мірою скористатися цим привілеєм. Яким чином законодавчі положення, що діють на території Польської Республіки, котру так часто вибирають українці для придбання якісного диплома та перспективного робочого місця, регулюють відпустку на першій роботі? Про це можна дізнатися, прочитавши цю статтю.

Право на відпустку. Особливості Трудового кодексу РП

Відповідно до Трудового кодексу Польщі, працівники мають право на щорічну оплачувану та безперервну відпустку. Співробітник може використовувати її один раз, але за його/її прохання час може бути розділений (проте одна з його частин повинна тривати не менш ніж 14 днів). Розмір цього привілею залежить від кількості відпрацьованих років, тому відповідно до ст. 154 ТК РФ, це:

  • 20 днів для співробітників зі стажем менш ніж 10 років;
  • 26 днів для співробітників з досвідом роботи більш ніж 10 років.

Який розмір відпустки працівникові, котрий приступає до своєї першої роботи?

Така категорія поляків та нерезидентів, офіційно працевлаштованих на своїй першій роботі, серед яких значна частина — студенти, отримує право на цю допомогу у кінці кожного місяця роботи у розмірі 1/12 відпустки, тобто він отримує 1 та ⅔ вихідного дня. Право на наступну відпустку надається працівникам з кожним новим календарним роком, що означає, що його можна придбати заздалегідь. Розглянемо на прикладі: якась студентка/молодий спеціаліст починає свою першу роботу 25 березня. Право на перші дні відпустки (яку вона зможе отримати частково) буде надано їй після того, як вона закінчить календарний місяць, тобто 24 квітня.

Невикористана відпустка. Чи може вона бути компенсована?

Відпустка, яку працівник не використав у даному календарному році, повинна бути отримана не пізніш ніж 30 вересня наступного року, а період відпочинку може початися в останній день цього місяця. Проте, Трудовий кодекс не дозволяє використовувати прострочену послугу без повідомлення роботодавця, який несе відповідальність за остаточне рішення. Закон також дозволяє оплачувати еквівалент за відмову від відпустки, але це можливо тільки у двох ситуаціях:

  • розірвання трудового договору;
  • зупинення дії трудового договору.

До речі, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що у Трудовому кодексі не передбачена можливість відмови від відпустки через додаткову компенсацію у формі еквівалента.

Відпустка та робота на неповний день

Робочий час — це період, протягом якого працівник повинен залишатися у розпорядженні роботодавця. Штатні співробітники працюють 8 годин на день, що дає 40 годин на тиждень. Робота також може бути неповною, та ділиться відповідно (наприклад, ½ часу — близько 20 годин на тиждень або ¼ часу — близько 10 годин на тиждень). У такій ситуації відпустка відповідно скорочується, але не менш важливим фактором є тривалість служби, яка впливає на тривалість цього привілею. Наприклад, молодий спеціаліст працює на півставки, але його досвід перевищує 10 років, тому він має право на 26 днів відпустки. У цій ситуації потрібно помножити кількість днів відпустки на повний робочий день, що дає 13 днів відпочинку.

Підсумовуючи, зауважимо, що перша робота — дуже важливий крок у житті кожної людини. Студентам, які шукають підробіток, а також випускникам, які перебувають у пошуку місця зайнятості варто вибрати надійних роботодавців, які пропонують нефінансові добавки та стабільну роботу. Відмінною альтернативою також будуть міжнародні підприємства, які дозволять отримати цінний досвід та практичні навички, а також визнані та цінні компанії з багаторічними традиціями.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини