Утилізація сміття у Польщі

11927
Facebook Twitter
Утилізація сміття у Польщі

У даній статті ми розглянемо такі питання відносно утилізації сміття у Польщі: які нові стандарти із сортування побутових відходів чекають на польських громадян та як здійснюватиметься процес перероблення вторсировини?

Сортування та подальшу переробку відходів в Європі почали практикувати ще у 1990 році. За цей час, країни ЄС виробили налагоджену схему збору сміття, яка стала не тільки добровільним рішенням окремих приватних компаній або людей, а й була впроваджена на муніципальному рівні. Запущені у дію сучасні процеси переробки вторинної сировини, дають всі шанси зберегти навколишнє середовище, отримати матеріальну вигоду та забезпечити економію у державі, зокрема Польщі, невідновлюваних ресурсів. У даній статті ми розглянемо такі питання відносно утилізації сміття у Польщі: які нові стандарти із сортування побутових відходів чекають на польських громадян та як здійснюватиметься процес переробки вторсировини?

Особливості сортування сміття у Польщі

1 липня 2013 року вступив набрав чинності “Закон про роздільний збір відходів” у РП, який поклав край нелегальним звалищам та похованням сміття. Тепер, кожному польському громадянину необхідно щомісяця сплачувати податок за вивезення/переробку вторсировини, та сортувати сміття на 5 категорій: метал, безбарвне/кольорове скло, папір, пластик та інші відходи, які не підлягають переробці. Жовті контейнери призначені для металевих/пластикових предметів, блакитні — для паперу, білі — для безбарвного скла, зелені — для кольорового скла, чорні — для змішаного сміття, що не піддається вторинній обробці (порцелянового посуду, ліків, лампочок, гігієнічних засобів, фарби, дзеркал). Також, поляки мають можливість не сортувати сміття, але податок за його вивезення відразу збільшиться мало не в три рази. Утилізацією в польській державі займаються гміни — адміністративні волості.

Всього в Польщі налічується 2489 гмін. У кожній волості свої правила з сортування та вивезення відходів. Тому, у залежності від польської гміни у багатоквартирного/приватного будинку встановлюється свій певний набір контейнерів. Серед приватних організацій раз на три роки гміни проводять тендери на вивезення та утилізацію сміття. Дані компанії повинні забезпечити житлові будинки:

— контейнерами для вторсировини;

— щоденним експортуванням побутових відходів машинами, обладнаними GPS для відстеження їх переміщення онлайн та електронними вагами;

— контролем над сумлінністю виконання поляками умов із сортування сміття. При попаданні до контейнера несортованого сміття, водій машини повинен заявити про порушення до відповідних адміністративних органів. Всі мешканці будинку, біля якого був виявлений бак із змішаними відходами, повинні будуть заплатити штраф.

Нововведення про переробку відходів у Польщі

Оскільки, на сьогодні, сортування сміття в польській державі є частковим, а іноді й змішаним, тому показники переробки відходів є дуже низькими. З цієї причини, влада вирішила переглянути закон про дотримання чистоти/порядку та ввести загальнообов'язковий для всіх гмін збір побутових відходів на 4 категорії: папір, пластик/метал, скло та харчові відходи. Тому що, на даний час, 180 регіонів/гмін сортують сміття на 2 категорії, 400 гмін — на 3 контейнери. Фахівці розробили нову схему, яка дозволить підвищити відсоток утилізації сміття. Біля кожного житлового будинку буде стояти 4 баки для відходів. Синій контейнер буде служити для паперу, жовтий — для пластику, зелений — для скла, коричневий — для біовідходів. Завдяки цьому на польські звалища будуть потрапляти тільки 10% відходів, а 60% з них буде перероблятися та повторно використовуватися.

На завершення, ми можемо сказати, що Польща надає великого значення сортуванню та переробленню сміття. Утилізація за європейськими стандартами дозволяє державі покращити екологічні та економічні обставини. З 1 липня 2017 року розпочав діяти оновлений “Закон про перероблення вторсировини” в Польщі. З цієї причини, фахівці UP-STUDY рекомендують всім іноземним студентам-першокурсникам польських ВНЗ вивчити нові умови сортування сміття, щоб уникнути сплати високих штрафів за порушення закону.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини