Студентський кредит в Польщі - про що це? Як отримати і чи варто?

1365
Facebook Twitter
Студентський кредит в Польщі - про що це? Як отримати і чи варто?

У статті ми розглянемо обидва варіанти, тому її варто прочитати, в першу чергу, абітурієнтам та їх батькам, а також фактичним студентам, які потребують матеріальної підтримки.

Багато людей детально вивчають своє фінансове становище перед вступом до університету, незалежно від того, планують вони навчатися на батьківщині, або за кордоном. Оскільки на сьогодні вартість освітнього року в українському ВНЗ майже не відрізняється, а іноді і вище, ніж в Республіці Польща, наші земляки відправляються в цей європейський куточок з метою придбання якісного диплома і передових знань спеціальності. Варто враховувати, що незалежний заробіток молодих людей зазвичай не дозволяє зібрати необхідну суму, щоб покрити витрати, пов'язані з подальшим утворенням - оренда квартири, оплата комунальних послуг та навчального року, покупка підручників і періодичних видань і т.д. Відсутність постійної роботи виключає майбутніх студентів з можливості подати заявку на звичайні кредити. У такій ситуації варто подумати, чи є можливість отримати студентський позику за вигідною процентною ставкою. Також необхідно підрахувати потенційний обсяг інвестицій, і можливі варіанти розумно скоротити витрати, може необхідність в кредитних коштах відпаде. У статті ми розглянемо обидва варіанти, тому її варто прочитати, в першу чергу, абітурієнтам та їх батькам, а також фактичним студентам, які потребують матеріальної підтримки.

Що мається на увазі під терміном «студентський кредит» в Польщі?

Це не звичайний споживчий кредит. Він визначається окремими положеннями. Його нинішній характер описаний в двох документах: Закон про вищу освіту та науку від 20 липня 2018 року і постанову міністра освіти і вищої освіти від 20 грудня 2018 року про студентських позиках. Відповідно, студентський позику надається на термін навчання, а погашення відбувається через 2 роки після закінчення навчання. Він видається банком або кооперативним ощадно-кредитною спілкою, що має підписаний договір з банком Gospodarstwa Krajowego, в якому вказані правила використання фонду студентських позик.

Хто має право на студентський позику?

Які важливі критерії для надання студентського кредиту? Його можуть отримати студенти до 30 років і докторанти до 35 років, а також абітурієнти для вступу на навчання або в докторантуру. Основним критерієм для виділення такого фінансування є розмір доходу на людину в сім'ї заявника. На 2022/2023 навчальний рік це становить 2500 злотих.



Як взяти студентський кредит на навчання в польському ВНЗ?

Основою для отримання фінансування є заявка на надання студентського кредиту. Він може бути поданий особисто або через систему. Ви можете подати заявку на кредит протягом усього року, тоді як вони обробляються протягом 30 днів з моменту їх подачі.

Де взяти студентський кредит? Банками та іншими кредитними організаціями, здатними забезпечити позику, є:

  • PKO Bank Polski SA,
  • Bank PEKAO SA,
  • Bank Polskiej Spółdzielczości SA (разом з асоційованими кооперативними банками),
  • SGB-Bank SA (разом з асоційованими кооперативними банками).

Доцільність взяття кредиту на освіту в Польщі?

Фахівці UP-STUDY звертають увагу українців та інших іноземців на те, що вчитися в Польщі недорого. Більш того, є багато варіантів здешевити навчання, наприклад, завоювати стипендію (або декілька), отримати грант або знижку. Також, учні стаціонару можуть безперешкодно підробляти, що допоможе не тільки поліпшити матеріальний стан, а й придбати додаткові компетенції.

Отже, не завжди варто звертатися за позиковими коштами. Завдяки доступній платі в приватних ВНЗ, а також шансу на отримання матеріальної допомоги, можна осилити інвестиції в майбутнє без залучення кредитних коштів. Якщо все-таки Ви потребуєте кредитуванні, тоді варто вивчити пропозиції всіх банків та інших установ, щоб вибрати максимально вигідні умови.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини