Стажування — чому це варто часу, котрий приділяється?

6655
Facebook Twitter
Стажування — чому це варто часу, котрий приділяється?

Фахівці UP-STUDY підготували інформацію з цього предмету, з якої Ви дізнаєтеся про особливості стажування, обов'язки сторін та інші важливі деталі.

Стажування є найкращим способом отримання необхідного професійного досвіду для тривало безробітних або тих, хто тільки виходить на ринок праці. Перш ніж скористатися пропозицією про стажування, варто ознайомитися з умовами, тому що не кожен може стати стажистом, та не завжди це окупається. Ви зацікавлені у стажуванні? Фахівці UP-STUDY підготували інформацію з цього предмету, з якої Ви дізнаєтеся про особливості стажування, обов'язки сторін та інші важливі деталі.

Що саме означає стажування у світлі нормативних актів?

Стажування згідно із законодавством Польщі, а саме у цій європейській країні прагнуть здобувати освіту та будувати майбутнє прагматичні українці, визначається як придбання практичних навичок на робочому місці, без встановлення трудових відносин з роботодавцем. Простіше кажучи, стажист виконує обов'язки для роботодавця, але не є працівником за змістом Трудового кодексу. Відповідно до закону, стажистом може бути тільки безробітна особа, зареєстрована у бюро з працевлаштування та виконує кілька додаткових умов, або студент, охочий набути досвіду.

Чи отримує стажист зарплату?

Якщо стажування пропонується, минаючи бюро з працевлаштування, яке призначене у першу чергу для студентів та випускників, воно може бути

оплачуваний або неоплачуваним. Наприклад, відповідно до Закону про випускну практику, розмір щомісячної грошової допомоги для учня не може перевищувати суму мінімальної винагороди за роботу у два рази. На таку привабливу зарплату можуть часто розраховувати стажисти у банках.

Стажування у бюро з працевлаштування, призначене для безробітних, завжди оплачується. Випускники, які не знайшли місце роботи протягом року після отримання диплома, можуть претендувати на допомогу та стажування.

Які права та обов'язки має стажист?

Попри те, що між стажистом та роботодавцем немає трудових відносин (немає підписаного трудового договору), особа, яка проходить стажування, має певні права та обов'язки.

Фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що важливими обов'язками стажиста є виконання завдань, покладених на нього роботодавцем. Згідно з регламентом, робочий час особи, котру навчають, не може перевищувати 40 годин протягом тижня та 8 годин протягом дня.

Стажист не може працювати у святкові дні, вночі або навіть у понаднормовий час. Тільки куратор може погодитися з відхиленнями у цьому відношенні, якщо для цього є важливі причини, наприклад характер виконуваної роботи.

Стажист має право на відпочинок, але він не має права звільнятися як інші працівники. Згідно із законом він має право тільки на 2 вихідних на кожні 30 днів стажування.

Де та як шукати пропозиції стажування?

Пошук пропозицій про стажування завжди слід починати в офісі кар'єри, які існують при кожному університеті, а у разі випускників у бюро, де вони зареєстровані як безробітні.

Поточні пропозиції стажування (а також практики) можна відстежувати на веб-сайті Центральної бази даних вакансій: oferty.praca.gov.pl.

Студенти та випускники, зацікавлені у придбанні досвіду, можуть запросити вакансії безпосередньо у компаніях, які співпрацюють з їх ВНЗ або інших, які, на їхню думку, більше підходять за умовами та іншими параметрами.

Досить багато пропозицій стажування та практик присутні у деяких великих банках, а також чималих міжнародних компаніях. Поточні пропозиції для стажистів можуть бути знайдені на добре відомих порталах роботи.

Підсумовуючи, зауважимо, що слід подбати про придбання досвіду завчасно. Це не обов'язково повинні бути безкоштовні стажування. Хорошим варіантом є підробіток, котрий прямо або опосередковано пов'язаний з професією, тим більше така зайнятість може бути більш матеріально вигідною.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини