Скільки часу займає навчання з охорони праці? Який польський ВНЗ обрати для отримання профільної професії?

1146
Facebook Twitter
Скільки часу займає навчання з охорони праці? Який польський ВНЗ обрати для отримання профільної професії?

Скільки часу займає навчання нових співробітників правилам безпеки? Де у Республіці Польща навчатися на спеціаліста з охорони праці? Відповіді на ці запитання вдасться знайти у статті.

Навчання без відриву від виробництва з охорони праці та техніки безпеки проводиться для людей, які обіймають посади з неприємними, шкідливими або небезпечними чинниками, а також для студентів, котрі починають навчання у рамках стажування (практики). Проте, на підприємствах повинні бути фахівці, які проводять навчання подібного типу. Відповідно, перш, ніж обійняти посаду спеціаліста з охорони праці або будь-яку суміжну вакансію, потрібно отримати відповідну освіту. Скільки часу займає навчання нових співробітників правилам безпеки? Де у Республіці Польща навчатися на спеціаліста з охорони праці? Відповіді на ці запитання вдасться знайти у статті, тому її варто прочитати потенційним та фактичним студентам розглянутого напрямку, а також молодим людям, які планують працювати на виробництві зі шкідливими викидами, та, у майбутньому, будуть потребувати відповідного інструктажу.

В обох вищезгаданих випадках інструкція на робочому місці є обов'язковою. Зобов'язання організувати навчання на робочому місці випливає з розпорядження міністра економіки та праці від 27 липня 2004 року про навчання у галузі охорони праці та техніки безпеки.

Навчання на робочому місці — скільки часу це займе?

Згідно з постановою, навчання на робочому місці повинно проводитися до того, як співробітник/учень зможе виконувати свої обов'язки. Для працівника, який не пройшов навчання з охорони праці та техніки безпеки, неприпустимо працювати у положенні, яке може завдавати шкідливих факторів або впливів.

Яка тривалість навчання на місці? Відповідно до Регламенту (статті 4 і 5) це повинно залежати від:

  • професійної підготовки працівника;
  • поточного стажу роботи;
  • виду роботи;
  • небезпек на робочому місці;
  • масштабу змін, внесених на робочому місці.

Проте, у нормативному документі передбачена рамкова програма для навчання на робочому місці з урахуванням мінімального часу для кожного етапу. Повна інструкція триває не менш ніж 8 годин, включаючи:

  • підготовку працівника до виконання певної роботи — 2 години;
  • демонстрацію інструктором, як виконувати роботу — 0,5 години;
  • пробне виконання завдання працівником під контролем інструктора — 0,5 години;
  • самостійна робота співробітника під керівництвом інструктора — 4 години;
  • обговорення та оцінка прогресу роботи працівника — 1 година.

Варто пам'ятати, що учасники тренінгу повинні розписатися у картці відвідуваності. Заняття не закінчуються іспитом у строгому сенсі цього слова, але викладач зобов'язаний перевірити теоретичні та практичні знання працівника, отримані у ході навчання.

Хто проводить навчання техніці безпеки на робочому місці?

Важливим питанням є те, хто проводить навчання техніці безпеки на робочому місці — звичайний співробітник, інструктор з охорони праці або, можливо, керівник? Відповідно до регламенту навчання може проводитися «особою, яка керує працівниками, або роботодавцем, якщо ці особи мають відповідну кваліфікацію, професійний досвід та ґрунтовно знайомі з методами проведення навчання на робочому місці» (стаття 11).

Щоб здобути профільну освіту, потрібно приділити навчанню, як зазвичай — мінімум три роки (для досягнення ступеня бакалавра). Кращими університетами для досягнення такої мети є: Вроцлавський університет природничих наук або Університет банківської справи у Познані.

Підсумовуючи, зауважимо, що будь-яка посада, яка має на увазі навчання людей, вимагає відповідної освіти. Навчання з охорони праці на робочому місці не є винятком. При цьому, зіткнутися з таким поняттям доведеться багатьом співробітникам, які працюють або практикуються у компаніях, котрі виробляють у результаті своєї діяльності шкідливі речовини та відходи.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини