Сфери, в яких зарплати у Польщі ростуть швидше за все. Дивимося на тренди

7387
Facebook Twitter
Сфери, в яких зарплати у Польщі ростуть швидше за все. Дивимося на тренди

Фахівці UP-STUDY перевірили, які професії гарантують найбільше та динамічне зростання заробітної плати та поспішають поділитися цією інформацією з Вами.

Винагорода за виконану роботу зростає на чотиризначне число щорічно? У деяких сферах у Республіці Польща це практично стандарт. Фахівці UP-STUDY перевірили, які професії гарантують найбільше та динамічне зростання заробітної плати та поспішають поділитися цією інформацією з Вами.

Згідно з останніми даними Центрального статистичного управління Польщі, середня заробітна плата збільшилася у листопаді 2018 майже на 8% та склала 4966,61 zł. У порівнянні з попереднім роком це на 356 zł більше. Однак є галузі, в яких ця динаміка набагато вища. Відповідно до звітів та оцінок Antal за 2018 рік, наданим на прохання Kodilla.com, за останні п'ять років заробіток у деяких професіях виріс до 8000 zł!

Хто диктує умови оплати у Польщі?

Найбільші темпи зростання оплати праці стосуються вищого керівництва. Середній заробіток директорів або топ-менеджерів за останні п'ять років збільшився з 15 до 23 тисяч злотих, отже, на 8000 zł!Розробники теж у хорошій ситуації. Їхні заробітки з 2014 збільшилися у середньому на 4000 злотих. Цікаво, що найвищі очікування щодо заробітної плати в ІТ-галузі спостерігаються серед людей, які тільки починають свою кар'єру, так званих юніорів, котрі за даними Antal у 2018 році заробляли у середньому 8000 брутто злотих (молодший розробник Java).

Випускників IT все ще не вистачає, попит на програмістів зростає, та така тенденція збережеться ще, як мінімум, до 2022-24 року. Все це, звичайно, призводить до підвищення тиску на заробітну плату. Ось чому компанії все частіше вирішують інвестувати у менш досвідчених фахівців, приділяючи особливу увагу програмам розвитку, присвяченим їм.

Водночас обізнаність про винагороду настільки велика, що все більше людей, які тільки починають свою кар'єру в ІТ, диктують свої фінансові умови, очікуючи підвищення зарплати як мінімум на 15-20 відсотків. Проте українцям та іншим громадянам, які бажають придбати одну з ІТ професій, у будь-якому з обраних університетів Польщі, варто поквапитись зі збором документів, щоб зайняти своє місце у цій ніші, котра динамічно розвивається.

Хто ще може розраховувати на чотиризначне збільшення?

Дані Antal показують, що у сусідній Польщі, фахівці з бухгалтерського обліку та контролю також відзначають чотиризначне підвищення заробітної плати. Наприклад, мінімальна зарплата старшого бухгалтера у 2017 році склала 6,5 тисячі. Рік по тому — вже 8000 злотих, у свою чергу, фінансовий аналітик/молодший контролер у 2018 році заробив вже не 6,5, а 7,5 тисячі zł.Експерти з трансфертного ціноутворення, які заробляли у середньому 9,5 тис. у 2017, мають особливо високу динаміку винагороди за виконану роботу, та вже у 2018 році вони отримали у середньому 11,5 тис. zł. Це сталося через зміни у податковому законодавстві та нові зобов'язання, накладені на компанію, до яких застосовуються ці положення. У минулому році багато чого сталося й в інших галузях.

Зарплати інженерів збільшилися з 8 000 до 10 000 zł, винагорода технологів з того ж рівня підскочила до 11 тисяч zł, а у фахівців з планування та логістики від 7 до навіть 10 тисяч zł.

Підсумовуючи, варто підкреслити, що у Польщі великий дефіцит персоналу спостерігається ще у галузі SSC/BPO (загальні сервісні центри — обслуговування клієнтів, бухгалтерський облік, закупівлі), де постійний розвиток та нові інвестиції збільшують попит на фахівців. Врахуйте, 87% компаній цього сектора планують створити нові робочі місця, та очікується, що зростання заробітної плати, яке у минулому році склало 15%, продовжиться й у 2019 році. Що сказати, зараз українцям та іноземцям з країн СНД дуже перспективно розвиватися у РП, починаючи з навчання у локальних ВНЗ, продовжуючи відкриттям бізнесу та довгостроковим працевлаштуванням, тому є сенс переглянути плани та, можливо, вибрати розвиток у стабільній європейській країні.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини