Що потрібно для вступу в Польщу? Як вступити?

10648
Facebook Twitter
Що потрібно для вступу в Польщу? Як вступити?

Якщо Ви вже обрали університет Польщі, як місце, в якому збираєтеся отримати диплом бакалавра або магістра, та Вас цікавить процес вступу, специфіка навчання у ВНЗ Польщі, то ця стаття буде корисною для Вас.

В останні роки, польська держава швидко розвивається в сфері освіти, та вважається однією з передових країн по числу кращих вищих навчальних закладів Європи. Багато українських студентів прагнуть отримати освіту за кордоном, а особливо в Польщі, та працевлаштуватися на високооплачувану посаду після навчання. Оскільки Республіка Польща зацікавлена ​​в залученні до навчання іноземних студентів, абітурієнтам з України, польські ВНЗ надають ряд перспектив, для полегшення процесу вступу та навчання. Якщо Ви вже обрали університет Польщі, як місце, в якому збираєтеся отримати диплом бакалавра або магістра, та Вас цікавить процес вступу, специфіка навчання у ВНЗ Польщі, то ця стаття буде корисною для Вас.

Особливості польської освіти

Українська та польська держави базуються на принципах Болонської системи освіти, але процес навчання у ВНЗ Польщі значно відрізняється від навчання в українських університетах. Тому, давайте більш докладно розглянемо специфіку та переваги, що пропонує польська концепція освіти для іноземних студентів:

  • зарахування у ВНЗ Польщі відбувається два рази на рік — весною та восени. Така особливість дозволяє українським абітурієнтам підібрати зручний період для вступу, та зібрати необхідний пакет документів;
  • відмінною рисою польського навчання є відсутність вступних іспитів. Відбір у державні та приватні університети проходить на конкурсній основі за балами атестата. Крім того, ВНЗ Польщі не вимагають від іноземних студентів наявності сертифікату ЗНО;
  • для тих абітурієнтів, у яких є диплом бакалавра, відкривається можливість продовжити навчання на магістратурі та поступити на спеціальність, яка відрізняється від спеціальності в дипломі бакалавра. Крім того, польські університети, особливо приватні, співпрацюють з американськими, західноєвропейськими відомими ВНЗ, в яких можна пройти оплачувану практику;
  • велика кількість безкоштовних програм, стипендій та грантів на навчання полегшить період навчання за кордоном;
  • після закінчення навчання, українським студентам видається європейський диплом, який котується в усіх країнах Європейського Союзу. Також, наявність такого диплома відкриває можливість швидкого працевлаштування на високооплачувані посади в європейських компаніях.

Як вступити в установи вищої освіти Польщі?

Процес зарахування до університетів Польщі — досить трудомістка процедура тому, підійти до цього питання треба серйозно. Для початку, Вам необхідно визначитися з подальшим родом діяльності, та відповідно до цього підібрати університет з гарною репутацією. Після цього, на офіційному сайті ВНЗ, знайдіть всю необхідну інформацію, що стосується вступу для іноземних студентів. Оскільки у кожного польського ВНЗ, як державного, так і приватного, є свої критерії відбору, перелік необхідних документів та етапи вступу. Нижче, ми розглянемо основний порядок процесу вступу. Ось на що потрібно звернути свою увагу при вступі до ВНЗ Польщі:

  1. Спершу, Вам слід ознайомитись з детальною інформацією про список запитуваних документів для зарахування. Подбайте про збір/переклад документів заздалегідь, щоб Ви могли вирішити всі питання при підготовці документів та подавати їх вчасно.
  2. Далі, Вам необхідно визначитися, на якій основі Ви будете вступати. Якщо на підставі Карти Поляка, то процедура зарахування проходить на рівних умовах з польськими студентами — можлива здача іспитів та обов'язкова реєстрація в електронній системі IRK. Якщо, як іноземний абітурієнт, то, швидше за все, не буде потрібно реєструватися в цій системі.
  3. Після збору документів та оплати, при необхідності, реєстраційного внеску, проскануйте весь пакет документів, надішліть їх на електронну адресу приймальної комісії університету та чекайте відповідного листа про результат вступу.
  4. Потім, при позитивній відповіді про зарахування, студенту або його батькам особисто необхідно привезти оригінали документів у ВНЗ, оплатити перший семестр навчання та готуватися до навчального року.

Підбиваючи підсумки, ми можемо сказати, що процес зарахування до польських університетів, на перший погляд може знатися легкою процедурою, але вона має багато підводних каменів, нюансів. На даний момент, в Україні існує досить багато організацій, які можуть допомогти в процесі вступу до закордонних ВНЗ. Однією з провідних українських компаній є центр польської освіти "UP-STUDY". Компетентні фахівці UP-STUDY візьмуть на себе всі важливі питання, які стосуються процедури зарахування до університету, оформлення/переведення всіх необхідних документів та подбають про студентів під час адаптаційного періоду в Польщі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини